Spring naar content

Tips voor een noodplan als een huisartsenpraktijk plots sluit

Een plotselinge sluiting van een huisartsenpraktijk heeft grote impact op de patiënten, medewerkers en huisartsen in de omgeving. Er moet dan een noodplan worden gemaakt om het acute tekort aan huisartsenzorg op te vangen. LHV en InEen hebben een handleiding gemaakt om huisartsen en huisartsenorganisaties te ondersteunen in het maken van zo’n noodplan.

Als een huisartsenpraktijk plotseling moet sluiten (door ziekte of overlijden van de huisarts, faillissement of andere reden), moet er een hoop worden geregeld om te zorgen dat de patiënten van die praktijk weer toegang tot huisartsenzorg hebben. Het geeft druk op de omringende praktijken, die vaak zelf al met patiëntenstops kampen en de extra vraag naar huisartsenzorg niet of moeilijk kunnen opvangen.

Noodplan maak je samen

Het is dus belangrijk dat er een goed plan wordt gemaakt om de patiëntenzorg tijdelijk op te vangen, waarin de belangen van de huisartsen in de buurt en de patiënten goed zijn meegenomen. Dit noodplan maak je nadrukkelijk samen: als huisartsen, regionale huisartsenorganisaties (RHO’s en LHV Afdelingen) en zorgverzekeraars. Zodat je als huisarts invloed hebt op wat er wordt afgesproken en de impact die dat heeft op jouw werk.

Voor, tijdens en na de acute situatie

We adviseren huisartsen en huisartsenorganisaties om een noodplan paraat te hebben voor als deze situatie zich voordoet.  Word je ermee geconfronteerd en ligt er nog geen basisnoodplan? Maak die dan zo snel mogelijk alsnog. En denk daarbij ook altijd alvast over de fase ná de acute situatie: de structurele oplossingen, zoals opvolging voor de praktijk op de lange termijn.

Bouwstenen en aandachtspunten voor een noodplan

In de ‘Handleiding Noodplan bij acuut tekort aan huisartsenzorg’ van LHV en InEen geven we tips over het maken van een noodplan. We beschrijven wie te betrekken bij het maken van een plan, de bouwstenen die een noodplan kan bevatten en we geven aandachtspunten mee.

Nieuws

In 2024 is er een start gemaakt met de ketenaanpak valpreventie. Hoe ver zijn gemeenten met de uitrol van deze

De nieuwste editie van De Dokter valt vanaf volgende week bij LHV-leden op de mat. Sjoukje de Vries, huisarts in

Het ministerie van VWS zet in de Rijksbegroting 2025 en het zorgbeleid in op versterking van de eerstelijnszorg, onderneemt actie