Spring naar content

Tips voor werkgevers: met medewerkers in gesprek over contractuitbreiding

In veel huisartsenpraktijken is het soms of vaak puzzelen om de roosters en personeelsbezetting rond te krijgen. Om dat op te lossen hoef je niet altijd te denken aan het werven van nieuwe mensen; ook je huidige personeel kan onderdeel zijn van de oplossing. Weet jij wie in het team eventueel meer uren zou willen werken en onder welke voorwaarden? De LHV biedt jou praktische tips om het gesprek met je team hierover aan te gaan.

In Nederland wordt veel in deeltijd gewerkt. Tegelijk stijgen de personeelstekorten hard. Er is sprake van een hoge werkdruk en hoog ziekteverzuim in de huisartsenzorg. Contractuitbreiding voor zorgmedewerkers kan een van de oplossingen zijn om tekorten het hoofd te bieden. De nieuwe LHV-handleiding ‘Meer werkuren als oplossing voor personeelstekort’ voor werkgevers helpt om het gesprek met je medewerkers te voeren. Let op: dit gaat dus niet om je team overuren laten draaien om de werkdruk het hoofd te bieden, maar om goede afspraken over meer uren werken omdat werkgever en werknemer dat willen.

Meer uren werken als oplossing personeelstekort

Volgens onderzoek van Stichting Het Potentieel Pakken kan inzetten op ‘meer uren werken’ bijdragen aan het verminderen van het personeelstekort en inzet van zzp’ers. Het onderzoek laat zien dat 40% van de zorgmedewerkers bereid is om meer uren te werken. Maar dan moet er een aantal zaken (beter) geregeld worden en moeten belemmeringen worden weggenomen. Belangrijkste voorwaarden om meer te werken zijn uitbreiding in rooster, flexibiliteit, beloning en een prettige organisatiecultuur.

Ga in gesprek met je medewerkers

De handleiding bevat een gesprekskaart ‘Meer uren werken’ met praktische adviezen over welke onderwerpen aan bod te laten komen in een gesprek met je medewerkers hierover. Download de handleiding op deze pagina (exclusief voor leden).

Meer handige producten over werkgeverschap

Bekijk het overzicht van producten op het gebied van werkgeverschap waar je als LHV-lid gebruik van kunt maken.

Nieuws

De functie Doktersassistent is geactualiseerd in de Handleiding FWHZ (Functiewaardering Huisartsenzorg) en deze wordt per 1 september 2024 van kracht.

Heb je medewerkers in je praktijk die opleidingsactiviteiten gaan doen vanaf 19 augustus 2024 of later? Dan kun je als

Op donderdag 7 maart is het de Dag van de Doktersassistent. In Nederland werken zo’n 35.000 doktersassistenten, waarvan de meeste