Spring naar content

Toekomstvisie 2035: voor antwoorden op de uitdagingen van vandaag

Om goed om te kunnen gaan met de hectiek van vandaag, moeten we weten waar we als huisartsenzorg naartoe willen. Welke toekomst zien we voor ons en hoe werken we daar naartoe? Om die vraag te beantwoorden, formuleren NHG, LHV en InEen de Toekomstvisie huisartsenzorg 2035. Jouw inbreng als huisarts(enorganisatie) is daarbij essentieel. In dit bericht vertellen we je meer over het traject en hoe je kunt bijdragen.

De huisartsenzorg staat voor de nodige uitdagingen. Zo verandert de zorgvraag, is er grote krapte op de arbeidsmarkt en hebben we te maken met hoge verwachtingen vanuit de samenleving. Ook technologische mogelijkheden ontwikkelen zich snel.

Over tien jaar willen we nog steeds goede huisartsenzorg kunnen bieden, die past bij hoe huisartsen nu en in de toekomst willen werken en wat de samenleving nodig heeft. Dat vergt vooruit kijken: waar willen we staan in 2035? Zodat we ook kunnen bepalen wat we nu moeten doen om daar te komen. Daarom maken we als LHV, NHG en InEen een toekomstvisie voor 2035.

Hoe kun jij hieraan bijdragen?

Voor de Toekomstvisie halen we de komende maanden op verschillende manieren input op bij huisartsen, huisartsenorganisaties, huisartsen-in-opleiding en anderen die belangrijk zijn voor de huisartsenzorg, zoals praktijkmedewerkers en patiënten. We betrekken hierbij ook de LOVAH, VPHuisartsen en het universitair netwerk huisartsgeneeskunde (UNH).

Als lid van NHG, LHV en/of InEen heb je verschillende mogelijkheden om jouw input te geven:

Gebruik van de toekomstvisie

De toekomstvisie geeft ons als LHV, NHG en InEen een gezamenlijke basis voor toekomstig beleid en onze belangenbehartiging bij de politiek, verzekeraars en andere stakeholders.

Samenhang met andere trajecten

De Toekomstvisie huisartsenzorg 2035 bouwt voort op de herziene kernwaarden van de huisartsenzorg (uit 2019) en de uitwerking van de kerntaken van huisartsenzorg (uit 2020). De toekomstvisie zal aansluiten bij de Visie eerstelijnszorg 2030, die in het kader van het Integraal Zorgakkoord met veel partijen uit de eerstelijnszorg is geformuleerd.

Nieuws

Vanaf 1 januari 2025 gaan huisartsen, ggz en sociaal domein samenwerken in Mentale Gezondheidsnetwerken. De werkwijze hiervoor was al eerder

De basistarieven voor de huisartsenzorg gaan volgend jaar omlaag en zijn niet kostendekkend. Dit terwijl juist een versterking van de

Om goed om te kunnen gaan met de hectiek van vandaag, moeten we weten waar we als huisartsenzorg naartoe willen.