Tweede Kamer stemt voor medicamenteuze zwangerschapsafbreking door de huisarts
Dinsdag 15 maart is gestemd over de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die medicamenteuze zwangerschapsafbreking door huisartsen wettelijk mogelijk moet gaan maken. Huisartsen denken hier verschillend over. De Tweede Kamer heeft voor gestemd, de volgende stap is dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel gaat behandelen.
Update politiek proces (12 oktober 2022)
Nu de Tweede Kamer positief heeft gestemd over de wet, moet deze nog worden behandeld in de Eerste Kamer. We verwachten dat het plenair debat in de Eerste Kamer medio november/begin december plaatsvindt. Eerst heeft de commissie van VWS besloten een extra schriftelijke vragenronde te organiseren. De deadline voor het indienen van schriftelijke vragen is 18 oktober. Na ontvangst van de antwoorden wenst de commissie het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk plenair te behandelen. We houden u op de hoogte van de voortgang.
Na afloop van het Kamerdebat op 9 februari bleek opnieuw dat huisartsen hier verschillend over denken. Er zijn huisartsen die deze zorg graag zouden willen verlenen aan de ongewenst zwangere vrouw, en er zijn huisartsen die dat – om uiteenlopende redenen – niet wensen. NHG en LHV realiseren zich goed dat bij veel huisartsen het water aan de lippen staat en dat het gevoel van ‘weer wat erbij‘ overheerst. Het is daarom des te belangrijker dat de voorwaarden waaronder huisartsen dit eventueel kunnen gaan doen goed geregeld zijn, mocht deze wet worden aangenomen.
Wat is het voorstel?
Met de betreffende medicatie mag een zwangerschap tot negen weken worden afgebroken. Nu mogen alleen abortusklinieken en ziekenhuizen de abortuspil voorschrijven. Initiatiefnemers GroenLinks, PvdA, VVD en D66 willen daarin verandering brengen en ook huisartsen die bevoegdheid geven, via deze initiatiefwet. Veel vrouwen die ongewenst zwanger zijn, wenden zich voor hulp tot hun huisarts. Die verwijst hen nu door naar een abortuskliniek. Door ook huisartsen de bevoegdheid te geven om de abortuspil voor te schrijven, willen de partijen vrouwen de mogelijkheid geven bij een vertrouwde hulpverlener en niet te ver weg hun zwangerschap te laten afbreken.
Wat vinden LHV en NHG ervan?
De LHV en het NHG kunnen zich vinden in het voorstel om de medicamenteuze zwangerschapsafbreking voor huisartsen wettelijk mogelijk te maken.
Vanaf de eerste conceptfase van de initiatiefwet hebben LHV en NHG de initiatiefnemers van input voorzien. Het is immers belangrijk dat de voorwaarden waaronder huisartsen dit kunnen gaan doen goed geregeld zijn, mocht deze wet worden aangenomen in de Eerste Kamer. De huisartsenorganisaties vinden dat het verstrekken van de abortuspil niet onder het basisaanbod van huisartsen moet vallen, maar onder het extra aanbod. Dat wil zeggen: het is aan de huisarts of hij de abortuspil wel of niet aanbiedt, op grond van medisch-inhoudelijke (bekwaamheid), ethische of praktische bezwaren. Voor ongewenst zwangere vrouwen moet het duidelijk zijn dat niet elke huisarts de abortuspil voorschrijft, maar dat ze daarvoor wel bij een andere huisarts binnen de praktijk of een abortuskliniek terecht kan.
En nu?
Nu de Tweede Kamer positief heeft gestemd over de wet, moet deze nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Het is niet te voorspellen hoe lang dit gaat duren.
Eerder nieuws
Volgende stap in wettelijk mogelijk maken abortuspil door huisarts – LHV
Nieuws
Vanaf 1 januari 2025 is de pauzeknop niet meer van toepassing voor de openbare jaarverantwoordingsplicht. Ook gaat vanaf deze datum
Hoe is de verantwoordelijkheid en rolverdeling tussen huisarts en medisch specialist bij verwijzingen van patiënten geregeld? Ondanks opgestelde richtlijnen, bestaat
De LHV is verheugd over de voorgenomen verhoging van de getalsgrens voor intern toezicht. In onze reactie op de internetconsultatie