Spring naar content

Uit de ledenvergadering: akkoord op cao huisartsen in loondienst

De landelijke ledenvergadering heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een cao voor huisartsen in loondienst. Daarnaast werden de afgevaardigde huisartsen bijgepraat over het zelfstandigenbeleid van de overheid en over onze inzet op de bekostiging en bespraken ze de begroting voor 2025.

Eén cao voor alle huisartsen in loondienst

We zijn als LHV groot voorstander van een goede cao, vanuit onze inzet op het behouden van de continuïteit in de huisartsenzorg. We willen huisartsen stimuleren om voor een langdurige verbinding met een patiëntenpopulatie te kiezen. Daarom willen we – naast het stimuleren van praktijkhouderschap –  het werken in loondienst voor huisartsen aantrekkelijker maken. Ook in het licht van het zelfstandigenbeleid van de overheid zijn goede alternatieven voor het waarnemerschap belangrijk. De cao is hierin een belangrijk middel.

Formeel vertegenwoordigen we aan de onderhandelingstafel de werkgeverskant, maar we hebben een zo goed mogelijk resultaat willen bereiken voor praktijkhouders én de (toekomstige) huisartsen in loondienst.

We hebben als LHV met InEen en de LAD (vereniging van artsen in loondienst) onderhandeld over deze cao voor huisartsen in loondienst. Het onderhandelingsresultaat heeft het bestuur met een positief advies voorgelegd aan de landelijke ledenvergadering. De afgevaardigde huisartsen stemden unaniem in met dit resultaat.

Een dag na de LHV ledenvergadering stemde ook de LAD in met het onderhandelingsresultaat. InEen had een week eerder al akkoord gegeven. Daarmee hebben nu alle partijen ingestemd en is het onderhandelingsresultaat een onderhandelingsakkoord geworden.

Zelfstandigenbeleid van de overheid

Er is veel te doen over het zelfstandigenbeleid van de overheid, zeker sinds de Belastingdienst aankondigde per 1 januari 2025 de huidige wetgeving (de Wet DBA) te gaan handhaven. Het bestuur en de klankbordgroep zelfstandigenbeleid hebben tijdens de ledenvergadering de afgevaardigden bijgepraat over de overheidsplannen, wat dit betekent voor de huisartsenzorg en wat we als LHV op dit vlak doen.

Er is een stevige politieke wens om zelfstandigheid aan meer regels te verbinden. Dit raakt alle sectoren in Nederland. De huisartsenzorg vormt slechts een heel klein deel hiervan. Daardoor is de impact van de LHV hierop helaas maar beperkt. We proberen desalniettemin de belangen voor de huisartsenzorg zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen bij het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst. Want voor de continuïteit van huisartsenzorg heb je – naast praktijkhouders en huisartsen in loondienst – een zekere flexibele schil nodig van huisartsen voor ziek, piek en uniek.

Op 17 oktober volgt er voor alle LHV-leden een webinar over het onderwerp zelfstandigenbeleid, waarin we meer informatie over dit onderwerp geven. Belangrijk voor de opdrachtgevers (praktijkhouders) en de opdrachtnemers (waarnemers) om kennis van te nemen! Aanmelden kan hier.

Bekostiging: onze juridische stappen en het toekomstbeeld

We hebben als LHV bezwaren tegen de tarieven die de NZa heeft vastgesteld voor de huisartsenzorg voor 2025. Ook tegen de tarieven van 2023 en 2024 hebben we eerder al samen met de VPH bezwaar gemaakt, tot aan de rechter toe. De rechter heeft ons daarbij in het gelijk gesteld en de NZa opgedragen opnieuw de tarieven te onderbouwen en vast te stellen. Bestuurslid Lammert Hoeve praatte de leden van de landelijke ledenvergadering bij over hoe het staat met onze juridische stappen.

Om de brede steun van huisartsen en anderen voor onze bezwaren aan te tonen, hebben we deze zomer een petitie gestart die door meer dan 32.000 mensen is ondertekend. Die handtekeningen hebben we overhandigd aan minister Agema. De minister nam ze in ontvangst. Ze zegde daarbij geen concrete actie toe vanuit haarzelf richting de NZa. We blijven wel aandringen op haar steun hierin.

Voor ons formele bezwaar tegen de NZa tariefbeschikking, hebben we deze week de benodigde juridische stukken bij de NZa ingediend. Op 28 november zullen we dit in een formele hoorzitting bij de NZa toelichten. Dat is mogelijk de start van weer een lange juridische procedure, tenzij de NZa spoedig tot een ander besluit komt.

Naast onze bezwaren tegen de huidige tarieven, stellen we ook dat er echt een fundamenteel ander bekostigingssysteem voor de huisartsenzorg moet komen. Want op deze manier blijven we jaarlijks tegen problemen aanlopen. Het is belangrijk dat we als huisartsen zelf daarop een visie hebben, die aansluit bij onze eigen visie op de huisartsenzorg in bredere zin en hoe we willen dat huisartsenpraktijken gefinancierd worden.

Het formuleren van een eigen visie op bekostiging is een van de onderwerpen in de Meerjarenprioriteiten van de LHV voor 2025-2027, die ook op de agenda van de ledenvergadering stonden. 

Verenigingszaken: begroting en herbenoemingen bestuursleden

Er stonden enkele verenigingsonderwerpen op de agenda, waaronder:

  • Begroting 2025

Om de inkomsten en uitgaven van de LHV beter in balans te brengen, hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt om kosten te beperken en om extra inkomsten te genereren. Dat werpt zijn vruchten af.

Tijdens de ledenvergadering bespraken de afgevaardigden de begroting voor 2025. Hierin is ook terug te zien dat we zuinig zijn in onze uitgaven en dat we inzetten op het verhogen van het aantal leden, voor het vergroten van onze vertegenwoordiging en voor het verkrijgen van extra inkomsten.

De begroting ligt tijdens de ledenvergadering van 26 november besluitvormend voor, dan zullen de afgevaardigden stemmen over de begroting.

  • Herbenoeming bestuursleden

Op 1 november lopen de eerste bestuurstermijnen af van Aard Verdaasdonk en Hilly ter Veer. Beiden willen graag door als landelijk bestuurslid. De benoemingscommissie heeft beide huisartsen voorgedragen voor een herbenoeming, voor een tweede en daarmee laatste termijn van 4 jaar. De ledenvergadering heeft daarmee ingestemd.

Meer informatie
Bekijk alle vergaderstukken van deze ledenvergadering

Nieuws

Wat speelt er in de politiek, wat raakt de huisartsenzorg en hoe brengen wij belangrijke thema’s voor jou onder de

Reserveer vrijdag 4 april alvast in je agenda voor de Huisartsendagen. Een nieuw evenement waarvoor LHV, Lovah en NHG de

Wat speelt er in de politiek, wat raakt de huisartsenzorg en hoe brengen wij belangrijke thema’s voor jou onder de