Spring naar content
Afdeling Rotterdam

Vooruit kijken naar het contract 2026 – 2027

Hoewel je als huisarts met Zilveren Kruis een contract hebt voor 2024 en 2025, is het Overlegteam Huisartsen (OTH) met Zilveren Kruis alweer in gesprek over het volgende contract. In dit bericht geven we aan welke zaken besproken worden en welke wellicht  zullen wijzigen.    

Op dinsdag 9 juli sprak het OTH met Zilveren Kruis. De agenda voor dit overleg wordt gezamenlijk voorbereid. De huisartsen worden vertegenwoordigd door het betreffende lid van het overlegteam uit jouw afdeling. Er zitten 8 huisartsen aan tafel, ondersteund door het LHV- bureau. Zilveren Kruis is vertegenwoordigd door verschillende beleidsmakers, een inkoper en dit keer een analist.

In de bespreking op 9 juli 2024 kwamen vier punten aan de orde.

  1. De rekentool Taakdelegatie
    De rekentool Taakdelegatie wordt in de praktijk erg ingewikkeld gevonden. We bespreken met elkaar hoe de rekentool te vereenvoudigen, zodat deze beter te begrijpen is. Zilveren Kruis presenteert verschillende opties hiervoor.
    Om goed te beoordelen welke aanpassing welk (financieel) effect heeft, is er afgesproken dat Zilveren Kruis de opties verder uitwerkt. Bij het volgende overleg praten we verder over de eventuele aanpassingen van de rekentool.

  2. Module Stimuleren praktijkstart?
    Het OTH heeft een tijdlijn gemaakt van de loopbaan van de huisarts. Samen met Zilveren Kruis willen we onderzoeken op welke momenten in de carrière van de huisarts ondersteuning vanuit collega huisartsen (ook RHO’s) en/of de zorgverzekeraar helpend of zelfs noodzakelijk is. De vraag is hoe je huisartsen kunt stimuleren een praktijk te starten. Dat gaat verder dan geld. Afgesproken is dat het OTH  en Zilveren Kruis dit in een subwerkgroep verder uitwerken.

  3. Service & Bereikbaarheid
    De module Service en Bereikbaarheid is bedoeld om innovatie te stimuleren maar we zijn het met elkaar eens dat de huidige vorm niet meer voldoet.  Vrijwel alle praktijken hebben inmiddels mogelijkheden voor online inzage. We zijn met Zilveren Kruis in gesprek over welke innovatieve technologie de moeite waard is om vanaf 2026 te stimuleren via de module Service en Bereikbaarheid. We vinden het als OTH belangrijk dat innovatieve technologie een bewezen meerwaarde heeft en dat de praktijkhouder hierin zijn eigen keuze kan maken.

    Het OTH heeft erop gewezen dat er kosten zijn verbonden aan online mogelijkheden. Dit betekent bijvoorbeeld dat als online inzage niet langer meer binnen de module Service en Bereikbaarheid valt, deze technologie op een andere manier bekostigd moet worden.

  4. Ouderenzorg
    Zilveren Kruis geeft in het huidige contract de keuze of de regio-organisatie de ouderenzorg contracteert of dat de huisarts die zelf contracteert. Zilveren Kruis ziet dat op dit moment 75% via de regio-organisatie wordt gecontracteerd en 25% door huisartsen zelf wordt gecontracteerd. Zilveren Kruis overweegt voor het contract 2026 – 2027 de module alleen nog via de regio-organisatie te contracteren. Het OTH heeft aangegeven dat contractering via de huisartspraktijk zich vanzelf uitfaseert. Het OTH vindt het belangrijk dat de praktijkhouder hierin keuzevrijheid blijft houden.

We hebben met Zilveren Kruis afgesproken dat we, als er meer duidelijkheid is over de rekentool taakdelegatie, we dit dan aan onze leden voorleggen.

Wisselingen in het overlegteam 

Er zijn wisselingen in het OTH : na jarenlange trouwe dienst heeft Willy Völke (afdeling Amsterdam / Almere) het stokje overgegeven aan Noor Compier. Ook Olaf Kuiper (afdeling Drenthe) heeft na jarenlange betrokkenheid een vervanger gevonden in Pieter Boekel. Daarnaast is de afvaardiging vanuit de afdeling Zwolle/Flevo/Vechtdal gewijzigd: Jan Willem Wennemars is vervangen door Alex Borsboom. We danken Willy, Olaf en Jan Willem van harte voor hun betrokkenheid, kennis en inzet en wensen Noor, Pieter en Alex veel succes! 

Ideeën voor het nieuwe contract?

Heb je ideeën voor het nieuwe contract of vragen over het bovenstaande, neem dan gerust contact op met het OTH-lid van jouw afdeling. Dat kan via de contactgegevens van jouw afdeling die onderaan deze nieuwsbrief staan.

Met vriendelijke groet, 

Alex Borsboom (Zwolle/Flevo/Vechtdal) 
Ard Nijhuis (Friesland) 
Gijs Smit (Gelre IJssel) 
Marie Annet Vollebregt (Midden-Nederland) 
Noor Compier (Amsterdam / Almere) 
Pieter Boekel (Drenthe) 
Ron Peters (Noord-Holland Midden) 
Tekin Karaköse (Rotterdam) 

Nieuws

Hoewel je als huisarts met Zilveren Kruis een contract hebt voor 2024 en 2025, is het Overlegteam Huisartsen (OTH) met

De LHV maakt zich grote zorgen om de oplopende medicatietekorten. Samen met NHG en KNMP vragen wij de minister met

Wat speelt er in de politiek, wat raakt de huisartsenzorg en hoe brengen wij belangrijke thema’s voor jou onder de