Spring naar content
Afdeling De Gelderse Rivieren

Wat bespraken je ambassadeurs in de ledenvergadering van 1 oktober jl.

Namens de afdeling De Gelderse Rivieren waren Hanneke, Isabel en Linda bij de LHV-Ledenvergadering aanwezig. Hier lees je een kort verslag.

CAO Huisartsen in loondienst

De LHV-Ledenvergadering heeft na uitgebreide toelichting positief gestemd over de CAO huisartsen in loondienst.  

We hebben als afdeling het belang benadrukt van goede beloning voor de huisartsen in loondienst, gezien hun belangrijke rol in de continuïteit van praktijken. Uiteraard rekening houdend met de ruimte in de tarieven van praktijkhouders. We weten dat deze loonsverhoging voor werkgevers in de huisartsenzorg tot hogere personeelskosten leidt. In de onderhandelingsruimte is hier al rekening mee gehouden. De overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling (de zogeheten OVA) is daarvoor de basis en daar blijven de afspraken binnen. De OVA wordt altijd doorvertaald in de tarieven door de NZa en ook de zorgverzekeraars vertalen deze door volgens afspraken IZA. De praktijkhouders worden hier dus voor gecompenseerd.  

In de vergadering is daarnaast discussie gevoerd over de totstandkoming van deze CAO. De functiewaarderingsgroep van de huisarts in dienst is hetzelfde als die van de anios in het ziekenhuis en dat roept vragen op, evenals de rol van de LHV als onderhandelaar namens de praktijkhoudende huisartsen, terwijl de LHV een vereniging is van alle huisartsen. Over beide onderwerpen zal los van de CAO verder gesproken worden. Het is van belang om te benadrukken dat eenzelfde functiewaarderingsgroep niet betekent dat de beloning ook hetzelfde is.

Bekostiging huisartsenzorg

De noodzaak van een doorontwikkeling van de bekostiging voor huisartsenzorg is in de ledenvergadering besproken. Het bestuur heeft benadrukt dat het van belang is om versnippering van de financiering te voorkomen en ervoor te zorgen dat de zorg kostendekkend blijft.

Als ambassadeurs hebben we het bestuur gevraagd proactief met de bekostiging huisartsenzorg aan de slag te gaan, zodat er binnen een jaar een perspectief te bieden is. En de leden mee te nemen in de tijdlijn: waar staan we en waar werken we naar toe. Ook werd er gevraagd waarom de LHV zelf geen eigen of extern onderzoek uitvoert om naast de berekeningen van de NZa te leggen. De LHV gaat dit voorlopig niet doen. We zetten eerst in op het algemene visietraject vanuit de beroepsgroep. De NZa wacht een gedragen visie van de hele beroepsgroep op (de organisatie van) de huisartsenzorg af alvorens het project weer op te starten. Het algemene visietraject is vanuit de beroepsgroep opgestart, daarover horen jullie binnenkort meer.

Implementatie visie organisatie Eerstelijnszorg 2030

Over de implementatievisie organisatie Eerstelijnszorg 2030 bestaan nog wat discussiepunten. Het plan van aanpak wordt herschreven en moet in december 2024 klaar zijn. Na herschrijven volgt er een achterbanraadpleging. Jullie krijgen van ons hierover bericht. 

Zelfstandigenbeleid

De LHV is al enige tijd heel actief met dit dossier en we bespraken dit uitgebreid.  

Belangrijk om te benoemen is dat wij als huisartsen een klein onderdeel zijn in het ZZP-beleid bij de overheid. Er komt voor geen enkele sector een uitzonderingspositie, dus helaas ook niet voor de huisartsenzorg. Ondanks alle lobby. De verwachting is wel, dat de handhaving eerst gericht wordt op de sectoren met een grote kans op schijnzelfstandigheid (o.a. lagere inkomens).  

de LHV vindt een goede balans op de arbeidsmarkt belangrijk. De LHV is voor continuïteit van zorg waarvoor alle huisartsen nodig zijn (praktijkhouders, huisartsen in loondienst en waarnemers). De LHV vraagt dan ook om behoud van de flexibele schil. Daarnaast wordt er gevraagd om duidelijkheid wat werken als zelfstandige inhoudt in de huisartsenzorg. Daar zet de LHV zich voor in, samen met andere partijen als de VVAA. 

LHV organiseert Webinar Zelfstandigenbeleid op 17 oktober a.s.

Op 17 oktober a.s. organiseert de LHV een webinar over het zelfstandigenbeleid. Meer informatie hierover vind je op de website van de LHV.

Link naar Thema Zelfstandigenbeleid op de website van de LHV

Link naar uitgebreid verslag van de LHV-Ledenvergadering

Nieuws

We kijken terug op een geslaagd webinar zelfstandigenbeleid. Inmiddels hebben al meer dan 4900 mensen het webinar bekeken (live en

De LHV trekt zich terug uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. Als LHV vinden we betrouwbare informatie voor de patiënt

Op 1 november starten de eerste post-covid expertisecentra voor volwassenen. De koepel van UMC’s, de NFU, heeft in de afgelopen