Wat bespraken je ambassadeurs in de ledenvergadering van 18 maart jl.
Namens de afdeling De Gelderse Rivieren waren Hanneke van der Veer en Linda Schoots-Verkleij bij de LHV-vergadering aanwezig. Hieronder een korte terugkoppeling van de vergadering.

Toekomstvisie Huisartsenzorg 2035 aangenomen
In de ledenvergadering stemden de afgevaardigden unaniem in met de aanpassingen die zijn gedaan aan de visie huisartsenzorg 2035 van NHG, LHV en InEen; daarmee werd deze goedgekeurd. De aanpassingen kwamen voort uit de inbreng van leden en afdelingen. Zo is onder meer de maatschappelijke waarde van huisartsenzorg meer benadrukt en sterker aangegeven wat nodig is van anderen.
Centrale dataverzameling vaccinatiegegevens
Daarnaast gaf de ledenvergadering akkoord op meewerken aan afspraken over centrale dataverzameling over de nieuwe PVC20 vaccinatie, onder een aantal randvoorwaarden. Die randvoorwaarden moeten borgen dat de huisarts niet te maken krijgen met extra kosten of administratieve lasten. Daarnaast willen de huisartsen, naast financiële vergoeding, toezeggingen over het niet berekenen van spillage de eerste drie jaar. Er wordt nog met SNPG gesproken over wat te doen met de overgebleven huidige (kortwerkende) vaccins. Er komt bericht zodra de uitwerking bekend is
AZWA
Bestuur en bureau zijn in deze periode druk bezig met overleg over de uitwerking van afspraken uit het IZA en het vervolg daarop. Dit voorjaar moet er een aanvullend akkoord komen (AZWA genoemd), zodat ook na 2026 (als IZA afloopt) gelden beschikbaar blijven voor noodzakelijke investeringen in de zorg en de verbinding met het sociaal domein. Onderdeel daarvan is groei van budget huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Belangrijkste doelen zijn zorg toegankelijk te houden voor iedereen en dit te doen met een realistisch aantal mensen.
Om dit te bereiken, moeten onder andere de samenwerking en gegevensuitwisseling verbeteren, de regeldruk verminderen en zorgverleners effectiever worden ingezet. Het beperken van wachtlijsten maakt hier ook deel van uit. De LHV ziet kansen voor de huisartsenzorg en zet zich in om hiervoor middelen te reserveren.
Visie eerstelijnszorg 2030
Voor de samenwerking in de eerste lijn is al eerder een visie eerstelijnszorg 2030 vastgesteld. Onderdeel daarvan is het stimuleren dat zorgaanbieders in de eerste lijn en sociaal werk zich beter organiseren in wijk en regio en zo goede afspraken met elkaar kunnen maken. Vooral voor patiëntengroepen die inzet van meerdere disciplines vragen. Deze regionale eerstelijns samenwerkingsverbanden moeten voor 2030 tot stand komen en concrete activiteiten gaan ondernemen die leiden tot betere zorg en continuïteit. Over de uitwerking hiervan zijn flinke discussies gevoerd met de vele betrokkenen. Ook vanuit de ledenvergadering werden de nodige zorgen geuit over de mogelijke gevolgen van dit beleid.
De LHV zet zich ervoor in, dat deze samenwerking effectief wordt in de ondersteuning van professionals, niet groter dan nodig (vooral gericht op samenwerking tussen 3 of meer disciplines) en geen organisatie op zich.
Daarbij moet de RHO blijven bestaan met voldoende middelen om haar taken uit te voeren voor huisartsen. De inzet hiervoor van het bestuur werd na de nodige discussie gesteund door een meerderheid van de ledenraad. Er zal nog besluitvorming plaatsvinden in een extra landelijke ledenvergadering, daarvoor organiseren wij een digitaal overleg. Berichtgeving hierover volgt.
Nieuws
Namens de afdeling De Gelderse Rivieren waren Hanneke van der Veer en Linda Schoots-Verkleij bij de LHV-vergadering aanwezig. Hieronder een
We kijken terug op een inspirerende eerste afdelingsberaad op 11 maart jl. Tijdens dit afdelingsberaad bespraken we samen de agendapunten/thema’s
De LHV zoekt enthousiaste huisartsen die een tijd “oplopen” met een jonge collega; het levert een frisse blik op! We