Wat vindt de LHV van nieuwe toetreders in de huisartsenzorg?
Nieuwe vormen van huisartsenzorg en nieuwe toetreders bieden kansen om de druk op de huisartsenzorg te verminderen. Maar wel alleen als ze voldoen aan de kernwaarden en kerntaken én als huisartsen er zeggenschap in hebben. Commerciële investeerders, die winst uitkeren aan aandeelhouders buiten de zorg, horen niet thuis in de huisartsenzorg. Lees in dit bericht meer over ons standpunt.
Standpunt LHV Nieuwe toetreders
De huisartsenzorg staat onder grote druk. Nieuwe toetreders kunnen een onderdeel zijn van de oplossing. Maar alleen als hun werkwijze en organisatie volledig aansluiten op de kernwaarden van de huisartsenzorg en zo lang huisartsen die de patiëntenzorg verlenen onafhankelijk zeggenschap hebben over de organisatie en kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Dat betekent dat de patiënt moet kunnen rekenen op een vast huisartsenteam dat dagelijks bereikbaar of beschikbaar is (of waarneming heeft geregeld). De vaste arts-patiënt-relatie is de basis van de zorg in Nederland. Om te zorgen dat ook in de toekomst elke Nederlander een eigen huisarts heeft, is het belangrijk om een aantal zaken goed te regelen, zoals Meer tijd voor de patiënt, ANW-zorg en huisvesting. Commerciële investeerders horen niet thuis in de (huisartsen)zorg, omdat dit ertoe leidt dat geld niet naar de kwaliteit patiëntenzorg gaat, maar als winstuitkering naar aandeelhouders van buiten de zorg.
Nieuwe toetreders: kansen en negatieve uitwassen
Huisartsentekorten, personeelstekorten, stijgende werkdruk en meer tijd besteden aan niet patiëntgebonden taken: deze ontwikkelingen zetten de huisartsenzorg onder druk. Mede daardoor is er een toename van nieuwe toetreders in de huisartsenzorg. Deze toetreders kunnen bijdragen aan oplossingen voor bovenstaande vraagstukken, mits ze werken volgens de kernwaarden van de huisartsenzorg. We zien echter ook dat er nieuwe toetreders zijn die op een andere manier (huisartsen)zorg verlenen dan waar wij als huisartsen voor staan, die de grenzen van de door de beroepsgroep gedragen kwaliteit van (huisartsen)zorg opzoeken. We schrijven dan ook bewust over (huisartsen)zorg, want bij sommige aanbieders kun je je afvragen of dit wel huisartsenzorg betreft.
Huisartsenzorg is het uitgangspunt
Als LHV sluiten we nieuwe initiatieven niet uit. We zijn er juist blij mee, mits ze wel huisartsenzorg leveren. Huisartsenzorg borg je met een vast team van huisartsen en ondersteunend personeel. Vaste huisartsen die zich verbinden aan een patiëntenpopulatie, dat is een groot goed dat we als LHV voor Nederland willen behouden en laten groeien. Huisartsen geven zelf aan zo het liefste te willen werken. Alleen zo kunnen we de zorg op de been houden en patiënten de zorg bieden die ze nodig hebben.
Houd zorggeld in de zorg
Zorg kost geld en dat geld betalen we samen. Dan moet dat geld ook in de zorg blijven, zodat het bijdraagt aan meer en betere zorg. Commerciële investeerders brengen in eerste instantie veel geld mee, maar hun verdienmodel is er altijd op gericht om er meer uit te halen dan dat er is ingestopt. Daarmee is deze manier van investeren niet duurzaam voor de zorg en alleen op de korte termijn gezond. In de huisartsenzorg zijn de tarieven vastgesteld waardoor meer winst maken voor investeerders van buiten de zorg, vaak ten koste gaat van de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg.
Dat kan niet. Zeker nu we zien dat de kosten voor de zorg blijven oplopen en er steeds meer patiënten in onze samenleving zijn waarvoor zorg vragen niet meer vanzelfsprekend is, omdat ze het niet kunnen betalen. Zorgen om zorgkosten mag geen drempel zijn voor noodzakelijke (vervolg)zorg. De huisartsenzorg moet altijd toegankelijk blijven.
Meer informatie
In het nieuwe kader “Kwaliteit en toegankelijkheid van huisartsenzorg” beschrijven we hoe goede toegankelijke huisartsenzorg eruitziet.
En bekijk onze nieuwe themapagina nieuwe vormen van huisartsenzorg.
Nieuws
In 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt: maar liefst 70% van de huisartsen werkt nu met een Huisarts Informatie Systeem
De Belastingdienst zal in 2025 nog geen boetes uitdelen aan werkgevers die nog werken met schijnzelfstandigen. Wel kunnen sociale premies
De tijdelijke vergoeding voor de UZI-medewerkerspas op naam stopt per 1 april 2025. Vanaf deze datum zijn huisartsen en apothekers