Spring naar content
Afdeling De Gelderse Rivieren

Wat wil je jouw ambassadeur meegeven naar de Landelijke Ledenvergadering?

Op dinsdag 1 oktober vindt de derde Landelijke Ledenvergadering van dit jaar plaats. Van onze afdeling zijn Hanneke van der Veer (afgevaardigde), Linda Schoots-Verkleij en Isabel van Hövell-Ullmann aanwezig.

De volledige agenda en de vergaderstukken voor deze vergadering staan op de LHV-website: Vergaderstukken Landelijke Ledenvergadering – LHV

De volgende onderwerpen staan besluitvormend op de agenda:

Onderhandelingsresultaat Cao huisartsen in loondienst

Het onderhandelingsresultaat van de nieuwe Cao Huisartsen in loondienst wordt positief voorgelegd aan de Landelijke Leden Vergadering. Een korte samenvatting van de onderhandelingsresultaten: 

  • De cao heeft een looptijd van 14 maanden: van 1 augustus 2024 tot 1 oktober 2025.
  • Per 1 augustus 2024 worden de lonen structureel met 5% verhoogd.
  • Per 1 april 2025 worden de lonen structureel met 3,5% verhoogd.
  • De eindejaarsuitkering (EJU) wordt in 2024 geharmoniseerd naar 3%, vervolgens in 2024 verhoogd met 3%, waarvan 2% structureel en 1% eenmalig. In 2024 bedraagt de EJU derhalve 6% (waarvan 1% incidenteel)
  • Aandacht voor werkbelasting en persoonlijke omstandigheden: maatwerkafspraken optimaal rekening houdend met persoonlijke omstandigheden, verruimde mogelijkheden om verlof naar eigen inzicht in te zetten (twee weken extra verlof bijkopen) en regeling voor bijzonder verlof. 
  • Instrument om ervaren werkdruk vroegtijdig bespreekbaar te maken. 
  • De huidige pensioenregelingen (bij SPH resp. PFZW) blijven voor nu gehandhaafd.
  • Cao-partijen hebben een verplichte verzekering van het WGA-hiaat afgesproken.

Als ambassadeurs zijn wij van plan om in te stemmen met deze CAO, mits deze binnen de ruimte van de OVA (de arbeidskostenontwikkeling) blijft vallen. We willen een gezonde en passende cao voor huisartsen in loondienst, maar ook betaalbaarheid voor praktijkhoudende huisartsen is belangrijk. Zeker nu er steeds minder ruimte lijkt voor inzet van ZZP-ers. 

Bekijk hier de oplegnotitie: Oplegnotitie LLV Onderhandelingsresultaat CAO Huisartsen in dienstverband. 

Besluitvormende verenigingszaken

  • Herbenoeming van Aard Verdaasdonk en Hilly ter Veer in het LHV-Bestuur. De ambassadeurs van de afdeling De Gelderse Rivieren zijn van plan om hiermee in te stemmen.
  • De benoeming en herbenoeming van leden van de financiële commissie. De ambassadeurs zouden graag zien dat er een ambassadeur deel uitmaakt van de financiële commissie. Dit gaan zij inbrengen in de vergadering.

De onderstaande onderwerpen staan informerend en opiniërend op de agenda:

Bekostiging huisartsenzorg

Tijdens de ledenvergadering informeert het bestuur de ambassadeurs over de stand van zaken van de diverse juridische procedures die gestart zijn met betrekking tot 3 NZa-beschikkingen. Ook de stand van zaken van de doorontwikkeling van de bekostiging van de huisartsenzorg staat informerend op de agenda.

Zelfstandigenbeleid

Het bestuur van de LHV geeft een presentatie over het zelfstandigenbeleid. 
Als Landelijke Huisartsen Vereniging staan we achter de doelstelling schijnzelfstandigheid te verminderen en is een duidelijk toetsingskader zeer gewenst om te beoordelen wanneer er sprake is van werknemerschap en wanneer van werk als zelfstandige. Tegelijk zijn we van mening dat waarnemende huisartsen belangrijk zijn voor de continuïteit van de zorg. In geval van piek, ziek en uniek moeten er huisartsen beschikbaar zijn die kunnen waarnemen voor de vaste huisartsen. 
We pleiten daarom voor het behoud van een kleine flexibele schil van waarnemers. Daarnaast zetten we in op een groter aantal huisartsen die een vaste verbinding met een patiëntenpopulatie aangaan, als praktijkhouder of in dienstverband.

Implementatie visie organisatie Eerstelijnszorg 2030

Het bestuur brengt de ambassadeurs op de hoogte van de stand van zaken.

Meerjarenplan 2025-2027 en concept begroting 2025

Het meerjarenprioriteitenplan 2025 – 2027 en de concept begroting voor 2025 staan opiniërend op de agenda. Mis je iets in het meerjarenplan, geef het ons dan mee. 

Hoe kun je input meegeven?

We waarderen het enorm als leden van onze afdeling mee lezen op 1 of meerdere onderwerpen en ons daarin van vragen en opmerkingen voorzien. Je reacties mag je met ons delen via degelderserivieren@lhv.nl.  Hanneke, Linda en Isabel nemen jouw input mee naar de LHV-Ledenvergadering. 

Nieuws

We kijken terug op een geslaagd webinar zelfstandigenbeleid. Inmiddels hebben al meer dan 4900 mensen het webinar bekeken (live en

De LHV trekt zich terug uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. Als LHV vinden we betrouwbare informatie voor de patiënt

Op 1 november starten de eerste post-covid expertisecentra voor volwassenen. De koepel van UMC’s, de NFU, heeft in de afgelopen