Spring naar content

Webinars Mentale Gezondheidsnetwerken

Vanaf 1 januari 2025 gaan in veel regio’s de mentale gezondheidsnetwerken (MGN) van start. Om je te helpen bij de voorbereiding hiervoor organiseert het landelijk programma MGN een reeks inspirerende webinars. Tijdens het webinar van 7 november staat de rol van de huisarts in een MGN centraal. 

In een mentaal gezondheidsnetwerk (MGN) werken ggz, sociaal domein en huisartsen samen zodat patiënten met complexe psychische of sociale problematiek eerder op de juiste plek zorg kunnen krijgen. Hiervoor is een Werkwijze ontwikkeld die betrokken partijen in de regio kunnen gebruiken om een MGN te ontwikkelen. Ook is onlangs de  Leidraad voor contractering gepubliceerd.

Theorie en praktijk

Ter voorbereiding op de start van de MGN’s organiseert het landelijk programma MGN in het najaar 2024 en begin 2025 een reeks webinars voor zorgprofessionals die betrokken zijn bij de totstandkoming van de MGN’s. De webinars gaan in op ‘de theorie’ uit de Werkwijze, maar ook op voorbeelden uit de praktijk.

Overzicht webinars

  • 26 sept, 17.00 – 18.15 uur: Een mentale gezondheidsnetwerk: hoe organiseer je het?
  • 17 okt, 17.00 – 18.15 uur: Het verkennend gesprek: hoe doe je dit samen en wie heeft welke rol?
  • 7 nov, 19.00 – 20.15 uur: De rol van de huisarts in het mentale gezondheidsnetwerk
  • 21 nov, 16.00 – 17.15 uur: Mentale gezondheidsnetwerken verbinden met het sociaal domein
  • 16 jan, 19.00 – 20 uur: Samenwerken in netwerken: aan de slag met cultuurverandering
  • 13 feb, 16.00 – 17.15 uur: Wat doet het sociaal domein voor de mentale gezondheid van inwoners?
  • 27 feb, 16.00 – 17.15 uur: Samenwerking in de wijk en het mentale gezondheidsnetwerk

Elk webinar duurt ongeveer 75 minuten. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht.  

Informatie en aanmelden

Kijk op de website mentalegezondheidsnetwerken.nl  voor meer informatie over de webinars en/of om je aan te melden. NB je kunt je nog niet voor alle webinars aanmelden.

Meer informatie over MGN’s en de rol van de huisarts hierin vind je op onze themapagina.

Een MGN is een duurzaam regionaal samenwerkingsverband tussen sociaal domein, huisartsen en ggz. Centraal in de werkwijze van het MGN staat het verkennend gesprek (VG). Dit gesprek, waarnaar de huisarts kan verwijzen, heeft tot doel om een patiënt snel op de juiste plek te kunnen helpen. Dat vermindert de druk op de huisartsenpraktijk en zorgt voor kortere wachtlijsten in de ggz. 

Nieuws

Vanaf 1 januari 2025 gaan huisartsen, ggz en sociaal domein samenwerken in Mentale Gezondheidsnetwerken. De werkwijze hiervoor was al eerder

Patiënten met complexe psychische of sociale problematiek moeten eerder op de juiste plek zorg krijgen. In het Integraal Zorgakkoord is