Werkbezoek is krachtig lobbyinstrument
Auteur: Margriet Niehof
Wat speelt er in de politiek, wat raakt de huisartsenzorg en hoe brengen wij belangrijke thema’s voor jou onder de aandacht? Je leest erover in mijn blog. Met deze keer aandacht voor het lobbyinstrument werkbezoeken en hoe wij als LHV daarvan gebruik maken.
De recessen in de Tweede Kamer gebruiken Kamerleden vaak om werkbezoeken af te leggen. Er is dan meer tijd en rust om zich te goed te laten informeren over een bepaald onderwerp waar zij zich in het parlement mee bezighouden. De druk van de hectische Kameragenda is er even niet. Lees hier wat Kamerleden dan zoal doen.
Voor mij als lobbyist aanleiding om regelmatig werkbezoeken te organiseren voor Kamerleden en fractiemedewerkers. Wist je dat een werkbezoek een effectief lobbyinstrument is dat je als huisarts ook zelf op lokaal niveau kan inzetten?
Waarom een werkbezoek impact heeft
Ik organiseer werkbezoeken aan een huisartsenpraktijk voor Kamerleden of fractiemedewerkers om verschillende redenen. Het kan zijn om een goed beeld te geven van het werk van de huisarts. Toen de nieuwe Tweede Kamer aantrad, heb ik alle Kamerleden die huisartsenzorg in hun portefeuille hebben, direct uitgenodigd voor een werkbezoek aan een huisartsenpraktijk. De meesten hebben hiervan al gebruik gemaakt.
Een werkbezoek kan ook als doel hebben om politici te informeren over een actueel probleem zoals personeelstekorten, het vinden van geschikte en betaalbare huisvesting en medicijntekorten. Tijdens een werkbezoek kan een Kamerlid een onderwerp in detail leren kennen, veel beter dan via geschreven rapporten of korte gesprekken. De mogelijkheid om vragen te stellen en direct antwoorden te krijgen, helpt Kamerleden om het probleem of de situatie goed te begrijpen.
Ook kan je via een werkbezoek de impact van overheidsbeleid op de dagelijkse praktijk laten zien en voelen. Denk hierbij aan de toename van administratieve lasten. Wanneer een Kamerlid zelf ziet hoe beleid in de praktijk uitpakt, kan dat een sterke emotionele impact hebben. Het zien van de directe gevolgen van wetgeving of overheidsbesluiten kan overtuigender zijn dan cijfers of theoretische uitleg.
Soms ga ik mee met een werkbezoek. Het persoonlijk contact met Kamerleden en fractiemedewerkers leidt tot een betere verstandhouding, wat essentieel is voor succesvolle belangenbehartiging.
Vaak trekken werkbezoeken ook de aandacht van de media. Het probleem wordt daarmee breder onder de aandacht gebracht, wat weer kan leiden tot meer publieke steun. Denk hierbij aan het werkbezoek dat minister Agema recent bracht aan het Zuyderlandziekenhuis.
Hoe verloopt een werkbezoek in een huisartsenpraktijk?
Kamerleden lopen een paar uur mee met een huisarts, wonen het spreekuur bij, gaan mee op visite in het verpleeghuis, luisteren mee met de assistente aan de telefoon of horen van de POH waar hij/zij tegenaan loopt. Dat geeft een goede indruk van het reilen en zeilen in een huisartsenpraktijk.
Hoe organiseer je zelf met succes een werkbezoek?
Als huisarts kan je overwegen om de wethouder zorg/sociaal domein of een raadslid uit je eigen gemeente een keer uit te nodigen om een paar uur mee te lopen. Laat zien wat je doet en hoe belangrijk een huisartsenvoorziening dichtbij is voor mensen. Realiseer je dat een bestuurder in het lokaal domein vaak geen zorgachtergrond heeft. Benoem het gedeelde belang: de wethouder Zorg vindt het belangrijk dat de inwoners van de gemeente allemaal een eigen huisarts in de wijk hebben. Huisartsen willen ook graag dichtbij hun patiënten zitten. De grote uitdaging is op dit moment het vinden van geschikte en betaalbare huisvesting. Bespreek tijdens het werkbezoek hoe je tot een oplossing kan komen.
Ontvang een Kamerlid
Op mijn oproep eerder dit jaar wie graag een Kamerlid zou willen ontvangen, kreeg ik uit het hele land reacties van enthousiaste huisartsen. Super! Want Kamerleden en hun medewerkers hebben soms de voorkeur wat dichter bij huis een werkbezoek te doen. Heb je ook interesse om een Kamerlid te ontvangen? Stuur mij dan een mail.
Margriet Niehof
Adviseur Public Affairs en lobbyist bij de LHV
Namens de LHV onderhoud ik de politieke contacten en zorg ik er samen met beleidsadviseurs voor dat belangen van huisartsen bij politici, beleidsmakers en verzekeraars worden behartigd. Met mijn blog neem ik je mee in de Haagse politieke wereld en laat ik zien hoe de LHV de samenwerking opzoekt en vormgeeft.
Wat doen onze belangenbehartigers?
Vijf jaar geleden vormde deze rubriek, ‘De agenda van…’ de aanleiding voor Jenny Heering om contact te zoeken met de
Wachtlijsten in de ggz, problemen rond jeugdhulp, kindermishandeling. Het zijn niet de makkelijkste onderwerpen die op het bord liggen van
Johan Snijders kwam bij de LHV werken vlak voor corona Nederland in z’n greep kreeg. Zijn eerste jaar als beleidsmedewerker
Opkomen voor belangen
Deze pagina is onderdeel van onze pagina over belangenbehartiging. Naast adviseur en dienstverlener zijn we vooral belangenbehartiger van alle huisartsen in Nederland. We komen op voor goed bereikbare en beschikbare huisartsenzorg.