Spring naar content

Wet over gegevensuitwisseling in de zorg aangenomen door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (wegiz) aangenomen. Tijdens het voorgaande debat en de latere stemmingen over het wetsvoorstel, moties en amendementen kwamen veel punten naar boven waar wij als LHV voor hebben gepleit. Zo zijn we blij dat er voor de spoedzorg aan een opt-out-regeling moet worden gewerkt.

Het uitgangspunt van de Wegiz is om de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens tussen behandelaars te verbeteren. Dat uitgangspunt onderschrijven wij als LHV van harte.

Verbeteren van de gegevensuitwisseling gaat wat ons betreft niet alleen om het verhogen van de kwaliteit van de patiënteninformatie, maar gaat ook om het verminderen van administratieve handelingen die ten koste gaan van tijd voor patiëntenzorg. 

In het wetsvoorstel zoals die bij de Tweede Kamer voorlag, ontbraken in onze ogen nog wel belangrijke punten, zoals over de koppelingen tussen systemen, het vereenvoudigen van toestemming zeker in spoedsituaties, het verminderen van de vendor lock-in (de afhankelijkheid van zorgverleners van leveranciers) en onze vrees voor kostenstijgingen bij zorgaanbieders.

Gelukkig werden tijdens het debat meerdere van deze punten benoemd en is er via aangenomen moties en amendementen ook nog vooruitgang geboekt.

Positieve ontwikkelingen

  • De regering is via een aangenomen motie verzocht uiterlijk in het voorjaar van 2023 een opt-out voor de spoedeisende zorg wettelijk te verankeren.  Zodat er toestemming is voor het uitwisselen van gegevens tussen huisartsen, huisartsenposten en spoedeisende hulpen, tenzij de patiënt uitdrukkelijk aangeeft hiervoor geen toestemming te geven.
  • Er is via verschillende amendementen aandacht voor het belang van open standaarden (wat uitwisseling versimpelt én wisseling van leverancier makkelijker maakt) en het bestrijden van een vendor lock-in (waarbij zorgverleners vastzitten aan een bepaalde leverancier).
  • Er is een motie aangenomen dat de regering moet zorgen voor monitoring van de marktsituatie. Dat raakt aan onze input dat er eerst bepaald moet worden in hoeverre het veld klaar is voor invoering van een bepaalde eis op het gebied van gegevensuitwisseling.
  • We hebben gepleit voor financiële ondersteuning van zorgaanbieders om noodzakelijke implementaties te kunnen uitvoeren. Zeker voor kleine aanbieders zoals huisartsenpraktijken is dit belangrijk. In een aangenomen motie wordt de regering verzocht in overleg met zorgaanbieders te komen tot financieringsmogelijkheden.

Het verdere proces

De volgende stap is dat de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel gaat buigen. Net zoals we bij de behandeling in de Tweede Kamer hebben gedaan, zullen we de Eerste Kamerleden van informatie voorzien over hoe wij als huisartsenvereniging aankijken tegen dit wetsvoorstel en wat er in het belang van de huisartsenzorg met dit wetsvoorstel geregeld zou moeten worden.

Lees meer

Alles over het veilig uitwisselen van gegevens vindt u in ons thema.

Nieuws

Mitz is de online toestemmingsvoorziening waarin patiënten zelf hun toestemmingskeuzes voor gegevensuitwisseling vastleggen en beheren. Alle zorgaanbieders in Nederland kunnen

De minister van VWS heeft een voorstel gepubliceerd voor de Wet opvraagbaarheid gegevens bij spoedeisende zorg. Als LHV zijn we

Zorg dat in het belang van de kwaliteit van zorg professionals altijd inzicht hebben in medicatiegegevens van patiënten, tenzij een