Wethouders vragen om betere tarieven om huisarts in de wijk te houden
Geef huisartsen de waardering die zij verdienen en biedt inwoners de huisartsenzorg in de wijk waar zij recht op hebben. Daarvoor zijn kostendekkende tarieven nodig. Dat schrijven wethouders Zorg, welzijn en volksgezondheid van gemeenten Amsterdam, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer en Utrecht in het NRC. Deze oproep klinkt ons als muziek in de oren en wij zijn blij dat deze wethouders aandacht vragen voor de huisvesting van huisartsen. In dit bericht meer over alle aandacht die wij als huisartsen en LHV deze week in de media kregen. En wat wij voor onze leden op deze onderwerpen doen.
De media over dekkende tarieven en huisvestingsproblemen:
Wat doe je als je zelf een praktijk zoekt
Zit jij net als de huisartsen uit deze items met je handen in het haar? Of heb je plannen voor nieuwbouw, of verbouw van de praktijkruimte of gezondheidscentrum? LHV Bouwadvies geeft deskundig onafhankelijk advies op maat en beantwoordt al je vragen. Je kunt nooit te vroeg om hulp vragen, want het zoeken naar een geschikte ruimte is een tijdsintensief proces en kan al snel 5 jaar duren.
Gebruik ook het LHV-stappenplan Op zoek naar nieuwe praktijkruimte. Dat geeft inzicht in je eigen wensen, wie wanneer wat voor je kan betekenen en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken. Bij vragen staan de ervaren adviseurs van LHV Bouwadvies altijd voor je klaar via bouwadvies@lhv.nl en 085 – 04 80 111.
Huisvestingsteam
In verschillende steden zijn inmiddels huisvestingsteams opgericht waarin betrokken partijen – gemeenten, zorgverzekeraar en regionale huisartsenorganisatie – samen te hulp schieten bij huisvestingsvraagstukken van huisartsen. Als LHV zijn we betrokken bij teams in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. De teams hebben een loketfunctie voor vragen van huisartsen en schieten huisartsen te hulp bij het zoeken van geschikte praktijkruimte.
Onderzoek waarborgfonds voor huisartsen
Eerder pleitten we al voor de uitbreiding van het Waarborgfonds Zorg (Wfz), zodat ook huisartsen gebruik kunnen maken van betere financieringsmogelijkheden. Uit gesprekken met het ministerie van VWS blijkt dat dit niet haalbaar is. Een apart waarborgfonds biedt wel de mogelijkheid voor huisartsen om tegen gunstigere tarieven te lenen.
Wij hebben de minister gevraagd om het oprichten van een apart waarborgfonds voor huisartsen te onderzoeken. Dit hebben wij als inbreng voor het Commissiedebat eerstelijnszorg van 7 november 2024 ingestuurd.
Huisvestingsproblemen
Deze pagina is onderdeel van het thema Huisvestingsproblemen. Meer dan 3 op de 4 huisartsen hebben op de een of andere manier een probleem met huisvesting: te krap, te duur, ongeschikt. Dat moet anders, om te zorgen dat elke Nederlander een huisartsenpraktijk dichtbij heeft en houdt. We dringen aan op oplossingen voor geschikte en betaalbare huisvesting.
Nieuws
In het commissiedebat eerstelijnszorg op 7 november in de Tweede Kamer vroegen veel Kamerleden aandacht voor de uitdagingen waar de
Geef huisartsen de waardering die zij verdienen en biedt inwoners de huisartsenzorg in de wijk waar zij recht op hebben.
Op 22 mei vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg