Spring naar content

Wijziging in vergoeding UZI-medewerkerspas op naam

De tijdelijke vergoeding voor de UZI-medewerkerspas op naam stopt per 1 april 2025. Vanaf deze datum zijn huisartsen en apothekers zelf verantwoordelijk voor de kosten van verlenging of aanschaf van een nieuwe UZI-medewerkerspas. Dit besluit is genomen door Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Om de overgang te vergemakkelijken, wordt gewerkt aan goedkopere alternatieven in samenwerking met softwareleveranciers.

Wat verandert er?

De vergoeding voor de UZI-medewerkerspas op naam, die gebruikt wordt in apotheken, (apotheekhoudende) huisartsenpraktijken en huisartsenposten, eindigt definitief per 1 april 2025. Daarentegen blijven andere UZI-middelen, zoals de UZI-zorgverlenerspas en het UZI-servercertificaat, wel vergoed.

Overgangsperiode en nieuwe ontwikkelingen

Oorspronkelijk zou de vergoeding al per 1 januari 2025 stoppen, maar deze termijn is verlengd met een kwartaal. Dit biedt leveranciers extra tijd om alternatieve identificatiemiddelen te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn een mobiele functionaliteit van ZORG-ID en de ZORG-ID Smartcard, die in 2025 beschikbaar komen.

Belangrijke aandachtspunten

  • Geen vergoeding vanaf 1 april 2025: UZI-medewerkerspassen op naam die worden besteld, verlengd of vernieuwd via het UZI-register worden vanaf deze datum niet meer vergoed.
  • Andere UZI-middelen blijven vergoed: De UZI-zorgverlenerspas (voor BIG-geregistreerde medewerkers) en het UZI-servercertificaat blijven onder de huidige regeling vallen.
  • Facturatie: Voor UZI-middelen die niet langer worden vergoed, ontvang je een factuur van VZVZ.
  • Geldigheidsduur: UZI-middelen zijn drie jaar geldig en kunnen maximaal drie maanden voor de vervaldatum worden verlengd. Worden passen eerder verlengd, dan worden de kosten aan de zorgaanbieder doorbelast.
  • Proces via VZVZ: Facturatie verloopt via VZVZ, zodat declaraties voor de vergoede UZI-middelen automatisch worden verwerkt.

Advies aan zorgaanbieders

We adviseren je om tijdig in kaart te brengen hoeveel identificatiemiddelen je praktijk in 2025 nodig heeft en wanneer je bestaande passen verlopen. Dit voorkomt onverwachte kosten en zorgt ervoor dat je voorbereid bent op de wijziging.

Samenwerking voor alternatieven

We werken samen met de KNMP, VZVZ en AIS-/HIS-leveranciers aan tijdig beschikbare, betaalbare alternatieven voor de UZI-medewerkerspas. Deze ontwikkelingen blijven we op de voet volgen. Zodra er meer duidelijkheid is over de alternatieven, brengen we je direct op de hoogte via onze communicatiekanalen.

Houd onze website en nieuwsbrieven in de gaten voor updates over deze wijziging en de voortgang van de alternatieven.

Nieuws

De rechter verbiedt een staking van apotheekmedewerkers in de kerstperiode. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door

In 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt: maar liefst 70% van de huisartsen werkt nu met een Huisarts Informatie Systeem

De Belastingdienst zal in 2025 nog geen boetes uitdelen aan werkgevers die nog werken met schijnzelfstandigen. Wel kunnen sociale premies