Zelfstandigenbeleid: er is nog veel onduidelijkheid vanuit de overheid
Net als overal in ons land, houdt de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) bij ons in de regio de gemoederen onder zowel de gevestigde als de niet- gevestigde huisartsen flink bezig.
Webinar Zelfstandigenbeleid
Op 17 oktober heeft een webinar plaatsgevonden, waarin uitleg is gegeven door de belastingdienst over handhaving van deze wet, die bedacht is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Het je het webinar gemist? Je kan het terugkijken via de website van de LHV.
Onduidelijkheid vanuit de overheid
Omdat nog steeds veel onduidelijkheid bestaat vanuit de overheid zelf, zijn zeker niet alle antwoorden over het hoe en wat in het webinar beantwoordt.
De LHV heeft als inzet behoud van een flexibele schil van “ziek, piek, uniek”. Maar wat dat dan precies betekent in de praktijk is ook nog niet bekend.
Reactie Hilly ter Veer
LHV bestuurslid Hilly ter Veer heeft naar aanleiding van alle commotie een reactie geschreven op Telegram. Hierin geeft zij helder aan dat alle sectoren (dit is niet alleen bedacht om huisartsen te pesten ….) worstelen met de aangekondigde handhaving van de al in 2016 aangenomen wet DBA door de Belastingdienst. Ze legt uit dat de onduidelijkheid mede komt omdat de Tweede Kamer nu eindelijk (na 9 jaar) vraagt te handhaven op schijnzelfstandigheid, maar dat de criteria/ toetsingscriteria nog niet helder zijn.
De scheidslijn tussen een zelfstandige en werknemer is in de huidige wetgeving onduidelijk. Het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) om deze scheidslijn scherper te maken, is er nog niet doorheen. Dit zorgt voor extra onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers. Want hoe wordt dat gehandhaafd?
Hilly geeft aan dat de LHV zich in de overleggen met VWS, SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren steeds heeft hardgemaakt voor het sterk houden van de huisartsenzorg, met alle huisartsen die we daarvoor nodig hebben. En dat dat behoud van een flexibele schil essentieel is voor de continuïteit van zorg.
Al vele jaren hangt de handhaving van de wet DBA boven ons hoofd. Meerdere malen heeft de LHV de achterban hierover geïnformeerd. Vanaf januari 2025 gaat het er dan echt van komen. Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Huisartsen kunnen wel tot 30 september 2026 blijven werken met de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten voor duurwaarneming en voor incidentele waarneming zie ook dit artikel: Modelovereenkomsten tot 2026 geldig.
We zullen met elkaar in deze onzekere tijd het gesprek aan moeten gaan, en oplossingen moeten bedenken hoe we continuïteit van ons mooie vak kunnen waarborgen.
Blijf op de hoogte
Meer informatie over de ontwikkelingen rond dit thema en over de inzet van de LHV (behoud flexibele schil voor ziek, piek en uniek!) kun je vinden op de themapagina Zelfstandigenbeleid op de website van de LHV.
Volgende week publiceert de LHV naar aanleiding van het webinar de FAQ op de website. Als er meer duidelijk is over de wet en handhaving daarvan, wordt mogelijk een vervolg webinar georganiseerd.
Nieuws
Net als overal in ons land, houdt de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) bij ons in de regio de gemoederen
We kijken terug op een geslaagd webinar zelfstandigenbeleid. Inmiddels hebben al meer dan 4900 mensen het webinar bekeken (live en
De LHV trekt zich terug uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. Als LHV vinden we betrouwbare informatie voor de patiënt