Spring naar content

Zelfstandigenbeleid: wat doet de LHV hierin voor jou?

We kijken terug op een geslaagd webinar zelfstandigenbeleid. Inmiddels hebben al meer dan 4900 mensen het webinar bekeken (live en via terugkijken). Een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden volgt snel. Uit de reacties op het webinar blijkt dat de aangekondigde handhaving door de Belastingdienst zorgt voor veel onrust, zowel onder zzp’ers als opdrachtgevers.

Onduidelijkheid vanuit de overheid

De onrust komt vooral door onduidelijkheid vanuit de overheid zelf. De scheidslijn tussen zelfstandige en werknemer is in de huidige wetgeving (DBA) onduidelijk. Daar ageren we als LHV al tegen sinds de komst van die wet in 2016. Gelukkig konden we via onze goedgekeurde modelovereenkomsten praktijkhouders en waarnemers de afgelopen jaren wel meer zekerheid bieden over de arbeidsrelatie.

Het nieuwe wetsvoorstel dat die scheidslijn scherper moet markeren, het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR), ligt nog bij de Raad van State. Ondertussen start per 1 januari wel de handhaving op de bestaande wetgeving.

Wat doet de LHV?

We begrijpen goed dat de onzekerheid over de gevolgen van de aangekondigde handhaving voor frustratie zorgt. Dat is één van de redenen waarom de LHV de afgelopen maanden veelvuldig overleg met De Belastingdienst, VWS en SZW heeft gevoerd over de gevolgen van de opheffing van het handhavingsmoratorium. Dit overleg voeren we samen met de FMS, KNMT en VvAA.

In deze overleggen werken we aan verheldering van de gevolgen van het opheffen van het handhavingsmoratorium. Hiervoor werken we gezamenlijk casuïstiek uit, zodat de overheid duidelijker gaat maken wat de impact op de huisartsenzorg is.

Daarnaast benadrukken we als LHV steeds de noodzaak van het behoud van een flexibele schil voor ziek, piek en uniek voor de continuïteit van zorg. Dit was ook de strekking van onze reactie op de internetconsultatie voor de wet Vbar.

ANW

Onze inspanningen richten zich ook op de inzet van zelfstandigen in de ANW-diensten. Hier is, zoals ook in het webinar werd aangegeven, nog geen definitief uitsluitsel over te geven. Weet dat dit onderwerp onze volle aandacht heeft en dat we zo spoedig mogelijk hopen hier iets over te kunnen melden. Met betrekking tot vragen over inroostering is ons advies: rooster je voor nu in zoals je gewend bent te doen.

Veelgestelde vragen

Er zijn zeer veel vragen gesteld tijdens het webinar. Zoveel dat de beloofde Q&A iets langer op zich laat wachten. Naar verwachting zullen we volgende week deze kunnen publiceren.

Blijf op de hoogte

Op onze themapagina Zelfstandigenbeleid kan je altijd de laatste stand van zaken vinden op dit dossier. Ook houden we je hier op de hoogte van de (lobby)inspanningen van de LHV op dit dossier.

Je kunt het webinar van 17 oktober jl. nog terugkijken, klik hier.

Gezien het animo voor het webinar van afgelopen donderdag organiseren we mogelijk – zodra er meer duidelijk is – een vervolgwebinar.

Nieuws

Wat betekent het einde van het handhavingsmoratorium voor huisartsen? Wat gebeurt er met de modelovereenkomsten? En hoe zet de LHV

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de Belastingdienst gaat handhaven op

Op 5 september vond er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer plaats over het opheffen van het handhavingsmoratorium op de