Zoek je ruimte voor je praktijk? Gebruik het LHV-stappenplan
Ben jij op zoek naar praktijkruimte? Of je nu wil huren, kopen of uitbreiden, er komt direct heel veel op je af. Het Stappenplan Op zoek naar nieuwe praktijkruimte helpt je om de stappen te zetten naar nieuwe praktijkruimte. Door de stappen te volgen krijg je inzicht in je eigen wensen, wie wanneer wat voor je kan betekenen en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken. Bekijk het stappenplan in dit bericht.
Het stappenplan is bruikbaar voor huisartsen die een praktijk willen starten, uit hun jasje groeien en huisartsen die prima op hun plek zitten, maar wel nadenken over de toekomst. Want wil je op termijn een extra collega, wil je opleider worden, gaat je patiëntenpopulatie veranderen of heb je meer personeel nodig? Dan is er vaak een effect op je huisvestingswensen en dat betekent vaak dat je nu aan de slag moet.
Het stappenplan helpt
Het stappenplan helpt je met antwoorden op 3 hoofdvragen:
- Wat zoek je?
- Bij wie zet je jouw zoekvraag uit?
- Heb je een ruimte/plek gevonden? Hoe ga je dan aan de slag?
Huisartsen kunnen met dit stappenplan direct aan de slag. Aan de hand van concrete vragen bepaal je wat jij nodig hebt. Denk dan aan vragen zoals met wie en waar zoek je? Wie heeft welke rol? Hoe groot moet het zijn, wat zijn de kosten en mijn wat is mijn budget?
De volgende stap is je zoekvraag uitzetten. Dat doe je aan de hand van vragen zoals bij wie beleg je je vraag eigenlijk? Wie zijn er allemaal en hoe kunnen ze je helpen? De eind vorig jaar opgeleverde leidraad is hierbij ook een hulpmiddel om je te helpen bij het onderdeel gemeente.
Heb je dan je nieuwe locatie/ruimte gevonden? Dan zet het stappenplan je op het juiste spoor voor het vervolg.
Financiering blijft een probleem
De leidraad en het stappenplan helpen je op weg naar een nieuwe praktijkruimte, maar uiteindelijk moet je die wel kunnen financieren. Vaak komt dat goed, maar lang niet altijd. Daarom zet de LHV zich ook in 2024 in voor meer financiële ruimte voor huisvesting van huisartsen. Er wordt veel van huisartsen verwacht om de zorg op de been te houden. Dat kan alleen als huisartsen ook de middelen hebben om die zorg te verlenen. Goede betaalbare huisvesting in de buurt van de patiënt is hierbij randvoorwaardelijk.
Daarvoor kijken we niet alleen naar de NZa en de tarieven, maar ook naar de overheid om passende maatregelen te nemen voor bouw of verbouw. Daarbij gaan we het uiteindelijke kabinet zeker wijzen op hun verkiezingsbeloftes. Dat betekent dat het huisvestingsprobleem niet vandaag of morgen is opgelost. Met de stappen die gezet zijn in 2023 en plannen voor 2024 komen we wel steeds dichterbij.
Is je praktijk onlangs uitgebreid of verhuisd en wil je met collega’s tips & tricks delen? Of heb jij een huisvestingsprobleem? Meld je dan bij LHV Bouwadvies, via huisvesting@lhv.nl of 085 – 04 80 000.
Lees meer
Alles over bouwen, verbouwen of huren van je praktijk vind je in ons thema.
Nieuws
Heb jij je praktijk laten (ver)bouwen en ben je trots op het resultaat? En is in het ontwerp gebruik gemaakt
Ben jij op zoek naar praktijkruimte? Of je nu wil huren, kopen of uitbreiden, er komt direct heel veel op
In de rubriek ‘Wat zeggen de politieke partijen over…’ lichten we elke week een onderwerp uit waarvoor de LHV steeds