2024: De LHV dichtbij de huisarts, de huisarts dichtbij de patiënt
We willen als vereniging zoveel mogelijk bereiken voor onze leden. Daarvoor is het belangrijk dat we prioriteiten stellen. We focussen op die thema’s waar huisartsen het meeste behoefte aan hebben, die bijdragen aan een toekomstbestendige huisartsenzorg en vereniging én waar we de meeste impact op kunnen hebben. Dat zijn onze prioriteiten.
Op deze pagina lees je meer over onze prioriteiten voor 2024.
Prioriteit
Bevorderen van continuïteit in de huisartsenzorg, door praktijkeigenaarschap, vaste dienstverbanden en flexibele schil voor ziek en piek
We willen dat er nu en in de toekomst voor iedereen een huisarts is, dichtbij in de wijk. We hechten aan continuïteit van zorg en zorgverleners. Die continuïteit is belangrijk voor huisartsen en voor patiënten.
We geven op de volgende manieren prioriteit aan het bevorderen van de continuïteit:
- We vinden moderne huisartsenpraktijken onder leiding van huisartsen de beste garantie op goede, toegankelijke zorg en op continuïteit. Daarom stimuleren we het praktijkeigenaarschap door huisartsen, zetten we in op het wegnemen van hinderlijke drempels voor huisartsen die de stap naar een eigen praktijk willen zetten en ondersteunen we hen in die stap.
- Ook huisartsen in dienstverband spelen een belangrijke rol in de continuïteit van zorg en in de praktijkorganisatie. Daarom stimuleren we huisartsen om zich langdurig te verbinden aan een praktijk en patiëntenpopulatie en zorgen we voor goede voorwaarden voor het werken in dienstverband.
- Voor de continuïteit is er daarnaast een beschikbare, kleinere schil van waarnemers en extra ondersteunend personeel nodig om ziekte, vakanties en piekdrukte op te vangen. Hun inzet moet mogelijk blijven in de huisartsenzorg, in een gezonde balans tot de huisartsen en medewerkers die zich vast aan een praktijk hebben verbonden.
“Ik heb de perfecte werk-privébalans”
In de podcastaflevering Een eigen praktijk van de LHV-podcast ‘Zo wil ik dokteren’ vertelt Anne Dekker, huisarts in Leiden, over haar praktijkstart. Zij nam met haar man een praktijk over, niet lang nadat ze haar opleiding afrondde.
“Toen er een bepaalde kans op ons pad kwam, zijn we daar toch ingestapt. Dat was best wel spannend, maar toch een goede beslissing. (…) Het heeft mij heel veel regie en vrijheid gegeven. Ik heb nu de perfecte werk-privébalans, die ik anders niet zo had gehad.”
Prioriteit
De bekostiging van huisartsenpraktijken moet recht doen aan de werkelijke kosten en werkzaamheden in de praktijken
De manier waarop huisartsenpraktijken nu worden betaald, sluit niet goed aan op de realiteit. Zo maken praktijken vaak hogere kosten dan in de tarieven wordt meegenomen. We pleiten voor een vernieuwde bekostiging waarbij wordt uitgegaan van de kosten die écht worden gemaakt en al het werk dat er wordt verricht in de praktijken.
Dit betekent dat wij bij de overheid aandringen op een snelle herijking van de NZa-tarieven.
We maken ons hard voor betaalbare huisvesting voor huisartsenpraktijken.
Ook willen we in de bekostiging van praktijken een vaste plek hebben voor bewezen effectieve (zorg)concepten. Op die manier willen we zorgen dat je als praktijk meer zekerheid hebt in je bedrijfsvoering.
Webinar over bekostiging
Marjolein van Harten en Ad Vermaas, onze experts in bekostiging, vertellen je alles over de bekostiging van de huisartsenzorg in een webinar. Bekijk het webinar op onze themapagina over bekostiging.
Prioriteit
Zorgen dat huisartsen het basisaanbod huisartsenzorg kunnen bieden en kunnen rekenen op beschikbaarheid van en samenwerking met andere zorg- en hulpverleners
Als huisarts heb je veel te maken met andere zorg- en hulpverleners. Omdat je met hen samenwerkt en/of naar hen verwijst. Om te zorgen dat jij als huisarts goede zorg kunt bieden voor je patiënten, is het noodzakelijk dat die andere zorg- en hulpverleners voldoende beschikbaar zijn en dat je met elkaar goede afstemming hebt over wie welke zorg voor de patiënten biedt. Zodat helder is: dit is wat de huisarts en medewerkers van de huisartsenpraktijk kunnen bieden aan zorg en dat is zorg die anderen moeten bieden.
Op teveel vlakken loopt dat nu niet goed. Kijk maar naar de wachtlijsten in de ggz en de ouderenzorg, en het grote beroep dat patiënten daardoor op de huisartsenzorg blijven doen omdat ze wachten tot andere zorg beschikbaar is.
Dat moet verbeteren. We zetten ons in voor goede samenwerkingsafspraken met andere zorg- en hulpverleners, in het bijzonder in de ggz, het sociaal domein en de ouderenzorg. En we maken duidelijk wat de huisartsen nodig hebben – ook van andere zorg- en hulpverleners – om het aanbod huisartsenzorg te kunnen realiseren.
“Samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde onmisbaar”
Huisarts Erna de Goede zegt: “Om huisartsgeneeskundige zorg te kunnen blijven verlenen, is samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde onmisbaar”. Huisartsen in Houten werken in de zorg voor thuiswonende ouderen al jarenlang samen met een mobiel geriatrisch team. Daarin zit een specialist ouderengeneeskunde, een casemanager en een GZ-psycholoog. “Die samenwerking wordt steeds intensiever.” Uit: De Dokter, editie 6, thuiswonende ouderen, hoe regel je de zorg
Prioriteit
Het formuleren van onze visie op toekomstbestendige huisartsenzorg
We formuleren in 2024 onze ambities voor de huisartsenzorg nu en in de toekomst. Centraal in ons verhaal staat dat voor alle inwoners in Nederland huisartsenzorg in de buurt beschikbaar moet zijn. We laten zien wat we als huisartsen te bieden hebben, wat onze maatschappelijke impact en rol is en hoe we die toekomstbestendig willen houden.
Dit doen we om richting te geven aan ons eigen beleid, dienstverlening en verenigingsontwikkeling én zodat andere partijen weten met welke behoeften van huisartsen zij rekening moeten houden. We trekken samen op met andere huisartsenorganisaties om te komen tot een gezamenlijke visie.
Wat wij nodig en goed vinden
“Het is belangrijk dat wij als huisartsen zelf duidelijk aangeven wat wij nodig en goed vinden om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken. Laten we ervoor zorgen dat het grote maatschappelijk kapitaal dat wij met elkaar vertegenwoordigen, optimaal ingezet kan blijven. Het gaat om onze toekomst, daarin moeten wij zelf in de lead zijn.”
Hilly ter Veer, huisarts en landelijk bestuurslid LHV
Prioriteit
Verenigingsontwikkeling
De LHV is een vereniging van en voor alle huisartsen. We vinden het belangrijk om als LHV zichtbaar, toegankelijk en dichtbij te zijn voor de leden en leden met elkaar te verenigen. Alle leden moeten hun stem kunnen laten horen binnen de vereniging. Het is belangrijk om een stevige positie te hebben als vereniging, landelijk en regionaal, om de belangen van huisartsen goed te kunnen behartigen.
Daarom zetten we in 2024 in op:
- Het vergroten van de betrokkenheid van leden bij de vereniging: we creëren meer en betere mogelijkheden voor leden om actief deel te nemen aan opinievorming en besluitvorming binnen de vereniging.
- Het verstevigen van de positie van de LHV-afdelingen in de regio: hierbij zetten we in op een stevige positionering van de afdelingen en samenwerking met de regionale huisartsenorganisaties en andere belangrijke stakeholders.
- Een goede ondersteuning van landelijke bestuurders en regionale ambassadeurs, zodat zij goed toegerust zijn voor hun rol in de belangenbehartiging.
Bijdragen aan de verbinding
Esther van Osselen is ambassadeur voor de Afdeling Midden-Nederland. Daarover vertelt zij in het artikel uit De Dokter over de vernieuwde LHV:
“Beleid en praktijk hebben elkaar heel hard nodig. En hoe ingewikkeld het ook is om die 2 werelden bij elkaar te brengen, het is óók ontzettend leuk om aan die verbinding bij te dragen. Want het komt niet vanzelf goed.”
Meer lezen over de prioriteiten 2024?
Benieuwd naar meer informatie over de prioriteiten voor 2024? Download hier de LHV Prioriteiten 2024.