Spring naar content

Op weg naar huisarts worden 

Als huisarts in opleiding ga je een prachtig en veelzijdig vak tegemoet. Maar eerst de opleiding, een tijd vol nieuwe indrukken en ervaringen. Wij maken je wegwijs in het zorglandschap waarin je werkt. En we vertellen je wat de LHV voor je doet. Want wij zijn er ook voor jou als huisarts in opleiding.

Hoe zit de huisartsenzorg in elkaar? 

Tijdens je opleiding leer je veel over consultvoering, behandelingsmogelijkheden en veel voorkomende aandoeningen. De focus ligt vaak sterk op het werk ‘in de spreekkamer’. Maar wat zich in die spreekkamer afspeelt, wordt beïnvloed door allerlei factoren en processen om de spreekkamer heen. Dat is best complex om te doorzien. We leggen de belangrijkste factoren aan je uit.  

Hoe zetten wij ons voor jou in? 

De LHV is dé huisartsenvereniging van Nederland. Wij verbinden 14.000+ leden met elkaar en behartigen hun belangen. De LHV is er voor alle huisartsen en huisartsen in opleiding, in alle regio’s, werkvormen en carrièrefasen. Wij voeren gesprekken met overheden, zorgverzekeraars en andere organisaties die invloed hebben op de huisartsen. We geven advies aan leden over allerlei zaken waar huisartsen in het werken mee te maken krijgen en aan aios-leden over het voorbereiden op het werk na het afstuderen. Ook organiseren we veel nascholingen.  

De LHV houdt zich bezig met de organisatorische kant van de huisartsenzorg, niet de medisch-inhoudelijke kant (dat doet het NHG). We richten ons op de voornaamste thema’s waar jij als huisarts mee te maken krijgt in het werken als huisarts, zoals: tijd voor patiëntenzorg, financiering van de huisartsenzorg, arbeidsmarkt voor huisartsen en ondersteunend personeel. 

Meer weten over onze vereniging? Lees verder.

Terugkijken: Doctalk

Huisarts kun je op verschillende manieren zijn. Weet jij al wat de volgende stap wordt? Ga je in loondienst, start je een eigen praktijk of ga je een tijdje waarnemen? In deze Doctalk komen verschillende huisartsen over de verschillende werkvormen aan het woord. Zij vertellen je in vogelvlucht meer over de invulling van het huisartsenvak en hopen jouw keuze voor de volgende stap in je carrière gemakkelijker te maken.

Bekijk de Doctalk

Met wie heb je nog meer te maken? 

Als huisarts krijg je met veel verschillende partijen te maken. Hoe ziet het zorglandschap er precies uit? En wat wordt jouw positie als huisarts daarin? Wij geven je een kort overzicht van de organisaties die relevant zijn voor jou: 

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen en heeft als doel een wetenschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening door de huisarts te bevorderen. Het NHG doet zelf geen onderzoek, maar zorgt wel voor de implementatie naar de praktijk en de inbedding in richtlijnen. 

De KNMG is de federatie van 7 artsenverenigingen en de vereniging van geneeskundestudenten. De LHV is één van de acht federatiepartners en zit in het federatiebestuur van de KNMG. De federatie houdt zich bezig met dossiers die voor alle artsen relevant zijn, zoals wetgeving en medisch-ethische kwesties. Als LHV-lid ben jij ook aangesloten bij de KNMG. Je kunt daardoor bij de KNMG terecht voor advies en ondersteuning en je ontvangt het weekblad ‘Medisch Contact’.

Een huisartsenpost verleent spoedeisende huisartsenzorg tijdens de avond, de nacht, in weekenden en op feestdagen. Dit is zorg die niet kan wachten tot het eerstvolgende spreekuur. Op een post wordt het dienstrooster ingevuld door praktijkhouders, huisartsen in loondienst en waarnemend huisartsen. De post heeft personeel in dienst die ondersteunend werk doet: triagisten, assistenten, administratieve medewerkers etc. 

Veel huisartsenpraktijken zijn aangesloten bij een zorggroep of regionale huisartsenorganisatie. 
Zorggroepen coördineren en ondersteunen huisartsenpraktijken in hun regio in de programmatische zorg die zij leveren aan patiënten met chronische ziekten. Denk daarbij aan diabetes mellitus, cardiovasculaire problemen, astma en COPD. De zorggroepen sluiten hiervoor contracten met zorgverzekeraars.  

Tegenwoordig hebben zorggroepen vaak een breder takenpakket dan de organisatie van de chronische zorg. Vaak worden ze dan regionale huisartsenorganisaties genoemd (RHO’s). Naast chronische zorg leveren ze ondersteuning aan huisartsen op het gebied van ICT, zorgvernieuwing, arbeidsmarkt, opleidingen en administratie. Ook maken ze namens de aangesloten huisartsen samenwerkingsafspraken met stakeholders in de regio (ziekenhuizen, ggz, thuiszorg etc.). 

InEen is de branchevereniging van organisaties in de eerstelijnszorg: gezondheidscentra, zorggroepen, huisartsenspoedposten en regionale ondersteuningsstructuren (ROS’en). Zij behartigen de belangen van deze organisaties die voor en met de huisartsen werken. Daarmee heeft InEen indirect ook impact op het werk van huisartsen. De LHV trekt bij veel onderwerpen samen op met InEen. 

Meer organisaties

Ik vind het belangrijk dat er een organisatie is die de huisartsen in Nederland vertegenwoordigt en hun belangen behartigt. Ik vind het ook heel belangrijk dat huisartsen binnen die organisatie hun stem kunnen laten horen en kunnen meebeslissen over wat huisartsen nodig hebben om hun vak in de toekomst met plezier te kunnen blijven uitoefenen.

Jolien Huisman, 3e jaars aios

Wat heb jij aan je lidmaatschap? 

Wij ondersteunen huisartsen met informatie en persoonlijk advies. Wij zijn er ook voor aios huisartsgeneeskunde en huisartsen die net begonnen zijn met werken. Lees wat wij voor jou kunnen betekenen. 

Ik ben net gestart met de opleiding

Je profiteert vanaf het begin van je LHV-lidmaatschap van ledenvoordelen. Wat wij voor je doen tijdens de opleiding: 

  • Bel ons voor gratis en persoonlijk advies. Heb je al een idee hoe jij jouw loopbaan wil vormgeven? Neem contact met ons op voor loopbaanadvies als je eens laagdrempelig iemand wil spreken over je werkwensen. We spreken jaarlijks honderden huisartsen over hun loopbaan en we helpen je graag verder.  
  • Profiteer van flinke korting op de nascholingen van de LHV Academie. Speciaal voor aios hebben we een vierdaagse nascholing over praktijkmanagement ontwikkeld. In 4 dagen leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over het starten van een eigen praktijk. Hoe maak je bijvoorbeeld een financiële planning, of hoe stuur je personeel aan?
  • Op zoek naar meer informatie? In ons overzicht met online producten vind je handige voorbeeldcontracten, rekenhulpen en publicaties. Je hebt onbeperkt toegang tot meer dan 200 producten. 

Ik ben me aan het voorbereiden op werken als huisarts

Je bent bijna afgestudeerd, en nu? Denk alvast aan de volgende punten die je geregeld moet hebben voordat je begint met werken:  

  • Inschrijven als specialist, een GAIA-account openen en aanmelden bij het pensioenfonds. Dit zijn een paar van de zaken die je op orde moet hebben voordat je kunt starten. Wat je allemaal moet regelen, hangt af van de werkvorm die je kiest. Bekijk het hele to do-lijstje
  • Twijfel je nog hoe je wil werken? We hebben allerlei informatie over de verschillende werkvormen en bijvoorbeeld een combinatie van waarnemen en werken in dienstverband. Lees meer over verschillende werkvormen
  • Doe de zelfscan en ontdek welke werkvorm het beste bij jou past. Vul in de zelfscan in wat jij belangrijk vindt in je werk als huisarts en ontdek welke manier van werken het beste past bij jouw wensen en ambities.
  • Ga je werken je als waarnemer? Alle stappen en tips van andere waarnemers hebben wij verzameld in onze Waarneemgids. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan welke verzekeringen je nodig hebt? Download de Waarneemgids

Nog geen lid?

Ben je aios en nog geen lid van de LHV? Regel dan zelf je lidmaatschap via de website van de SBOH. Zolang jij in opleiding bent tot huisarts betaalt de SBOH jouw lidmaatschap.

Ben je inmiddels huisarts, dan meld je je aan via onze lidmaatschapspagina en krijg je het eerste jaar na afronden van je opleiding korting op je contributie.

Feiten en cijfers huisartsenzorg 

Ben je benieuwd hoeveel huisartsen er eigenlijk zijn in Nederland? Of hoe een werkweek van een huisarts eruitziet? Bekijk de feiten en cijfers over de huisartsenzorg op deze pagina.

Ervaring van collega’s

Je ontvangt 6 keer per jaar het LHV-ledenblad De Dokter. Hierin lees je over de ervaringen van collega-huisartsen. Lees de laatste editie van De Dokter online.

Waar vind je ons?

Je kunt ons bereiken via lhv@lhv.nl of bel 085 – 048 00 00. Je kunt ons ook via de website een vraag stellen en ons volgen op: