Fase 3: Voorbereiding en praktische zaken
Neem jij een praktijk over, treed je toe tot een maatschap of start je een nulpraktijk? Voor elke manier waarop je praktijkhouder kunt worden, neem je andere stappen. Lees hier tips, adviezen en tal van praktische zaken om als praktijkhoudend huisarts aan de slag te gaan en maak kennis met relevante wetgeving.
Handboek Een eigen praktijk
Het Handboek Een eigen praktijk geeft uitgebreide informatie, toelichting en tips voor alle onderdelen uit deze fase. Het is exclusief beschikbaar voor onze leden en onmisbaar als je een eigen praktijk begint.
Nulpraktijk starten
Wil je jouw eigen praktijk vanaf ‘nul’ opbouwen? In het Handboek Een eigen praktijk lees je alles over het starten van een nulpraktijk.
Een praktijk overnemen
Hoe je een praktijk overneemt en welke stappen je hiervoor zet, lees je in het Handboek Een eigen praktijk.
Toetreden tot een maatschap
Treed je als maat toe tot een bestaande maatschap? In het Handboek Een eigen praktijk lees je meer over deze rechtsvorm.
Let op! Denk ook aan de Wtza. Als je een praktijk start of overneemt, moet je namelijk ook voldoen aan de Wtza. In onze handleiding Wtza lees je welke verplichtingen gelden voor een kleine, grote of middelgrote praktijk.
Tip!
Zeker weten dat je op tijd de juiste stappen zet voor je nieuwe praktijk? Meld je dan aan voor onze Planner Praktijkstart en ontvang 5 e-mails met handige tips gedurende het jaar voordat je start met je praktijk.
Huisvesting
Als praktijkhoudend huisarts heb je praktijkruimte nodig. Wellicht ga je in een bestaand praktijkpand werken en overweeg je een verbouwing. Het kan ook zijn dat je over nieuwbouw nadenkt. In het handboek lees je alles over jouw huisvestingskeuzes: de locatie, indeling en functionaliteiten. Hoe je goed zicht houdt op kosten en contracten. En waarmee de LHV jou kan helpen.
Heb jij huisvestingsproblemen? Ook daar hoort de LHV graag meer over. Bekijk het thema huisvestingsproblemen.
LHV Bouwadvies
Heb jij plannen voor nieuwbouw, of verbouw van jouw praktijkruimte of gezondheidscentrum? Heb je vragen over verduurzaming van jouw praktijk of het aanpakken van geluidsoverlast? LHV Bouwadvies geeft deskundig advies op maat en beantwoordt al je vragen. Je krijgt als lid korting op onze diensten en bent zeker van onafhankelijk advies.
Ondernemingsplan
Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je keuzes te maken, prioriteiten te stellen en je strategie te kiezen. Ook heb je het nodig om financiering te krijgen bij de bank. In het handboek lees je hoe je een ondernemersplan schrijft en welke onderdelen hierin terugkomen, zoals:
Voor de bank zijn de in- en externe analyse en je financiële plan het meest belangrijk.
Alles over het ondernemingsplan, vind je in hoofdstuk 3 van het handboek Een eigen praktijk.
Jouw financiële administratie
Hoe zet je nu een goede financiële administratie op? En welke verplichtingen heb je bijvoorbeeld voor de Belastingdienst? In het handboek lees je precies wat je allemaal moet regelen en hoe je dat doet. Denk aan tips over:
Training Jouw praktijk financieel bekeken
Haal je wel alles uit de financiële gegevens van jouw praktijk? Wil je meer grip op je inkomsten en uitgaven? En een goede gesprekspartner zijn voor jouw financieel adviseur?
Korting op boekhoudprogramma
Als LHV lid krijg je fikse korting van maar liefst 70% op jouw boekhoudprogramma.
LHV-Declareerwijzer
Hierin lees je aan welke regels jij je moet houden bij het declareren en hoe je deze regels toepast.
Verzekeringen voor praktijkhouders
Een ongeluk tijdens je werk zit in een klein hoekje en kan soms grote gevolgen hebben. Welke verzekeringen heb je nodig of zijn handig? In het handboek lees je alles over bijvoorbeeld:
Als je als praktijkhouder aan de slag gaat, is de kans groot dat je al als huisarts werkt. En dus bepaalde verzekeringen al hebt afgesloten. Of de maatschap heeft dat al geregeld. Ga na of de polissen nog aansluiten op jouw nieuwe situatie. Laat je hierover informeren door een assurantieadviseur.
Speciaal voor onze leden en je personeel hebben wij kortingsafspraken met verzekeraars. Zoals voor de aansprakelijkheidsverzekering / rechtsbijstandsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Jouw pensioen
Je begint net met een eigen praktijk, dus je pensioen is waarschijnlijk nog ver weg. Wat moet je alvast regelen?
Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH) verzorgt het collectieve pensioen van, voor en door huisartsen. Het is verstandig je hiervoor alvast aan te melden. In het handboek lees je precies wat de pensioenregeling van SPH inhoudt en hoe je je aanmeldt.
In het webinar Huisarts en pensioen komt aan bod wat je als het pensioenfonds mag verwachten en waarom u als huisarts verplicht bent om deel te nemen.
Wetgeving voor praktijkhouders
Als huisarts heb je met veel wetgeving te maken, die in meer of mindere mate ook invloed hebben op het praktijkhouderschap. In het handboek hebben we alle wetten nog eens overzichtelijk op een rij gezet. Denk daarbij onder andere aan de Wet BIG, WGBO, Klachtenwet, Wet langdurige zorg en nog veel meer.
Meer praktische zaken
In het handboek staan we ook stil bij:
- Inschrijven in het BIG-register en het RGS-register
- Inschrijven bij een geschilleninstantie
- Openen van een zakelijke rekening
- Aanvragen van een AGB-code
- Aansluiten bij VECOZO
- Patiënten registreren in de ION-database
- Aanvragen UZI-pas
Download het Handboek Een eigen praktijk om over alle onderdelen te kunnen lezen.
Meer weten?
Heb je meer vragen over de praktische zaken tijdens het starten van een eigen praktijk? We staan je graag te woord.