Fase 4: Praktijkvoering, werkgeverschap en kwaliteit
Alles wat je moet weten over het reilen en zeilen van uw praktijk. Hoe zorg je voor kwaliteit? En hoe zorg je voor jouw medewerkers?
Handboek Een eigen praktijk
Het Handboek Een eigen praktijk geeft uitgebreide informatie, toelichting en tips voor alle onderdelen uit deze fase. Het is exclusief beschikbaar voor onze leden en onmisbaar als je een eigen praktijk begint.
Ondersteuning
Het praktijkhouderschap biedt veel kansen, maar er kan ook veel op je afkomen. Daarom biedt de LHV verschillende ondersteuningsmogelijkheden, waaronder:
- Het LHV-mentorprogramma
- De LHV-praktijkscan
- PROFclass begeleidt je stap voor stap bij het leren managen van de praktijk en bij het opbouwen van een succesvolle huisartsenpraktijk. PROFclass is een post-specialistische opleiding
- Verschillende nascholingen om u verder te ontwikkelen. Bekijk het aanbod van de LHV Academie
- Persoonlijk advies. Onze adviseurs denken graag mee, stel gerust je vragen via lhv@lhv.nl of bel 085 – 04 80 000
Omgaan met medische gegevens
Je bent verplicht om een medisch dossier aan te maken bij de behandeling van een patiënt. In het dossier houd je alle gegevens bij van de behandeling en begeleiding, voor zover dit voor een goede hulpverlening noodzakelijk is.
In het handboek lees je:
Leest hier meer over Veilig omgaan met gegevens in de praktijk.
Beroepsgeheim
Als huisarts heb je een medisch beroepsgeheim. Dit bestaat uit de zwijgplicht en het verschoningsrecht. Het beroepsgeheim is echter niet absoluut. In het handboek lees je wanneer je je er wel en niet aan moet houden.
Declaraties ontvangsten en tarieven
Betaalde declaraties vormen jouw inkomsten. Het is dus belangrijk dat je het declaratieproces kent. Het handboek is jouw naslagwerk over de verschillende stappen in dat proces. Bij thema Declareren en tarieven vind je actuele informatie en alle instrumenten die je nodig hebt.
ICT in jouw praktijk
Je bent als huisarts meer dan ooit een knooppunt van digitale informatie. Het veilig opslaan van en omgaan met patiëntgegevens stelt niet alleen eisen aan de systemen in de praktijk. Het vraagt ook iets van jouw kennis en gedrag. We wijzen je de weg in het wat, waarom en hoe. In het handboek vind je aanvullend een lijst met benodigde ICT-voorzieningen in jouw praktijk.
Werkgeverschap
Als praktijkhouder ben je naast huisarts ook vaak werkgever. Wij hebben een breed aanbod aan producten en diensten om je hierbij te ondersteunen. Variërend van contracten en cao’s voor jouw medewerkers, tot tips voor het houden van functioneringsgesprekken en het omgaan met verzuim. Je leest er alles over bij thema Cao’s en werkgeverschap.
In het handboek lees je als startend praktijkhouder aanvullend nog het volgende:
Wetgeving en regelgeving
In het handboek gaan we ook in de op de volgende wetten. Van een aantal wetten vind je de meest actuele informatie op onze website.
Meer weten?
Heb je meer vragen over praktijkvoering, werkgeverschap en kwaliteit? We staan je graag te woord.