Spring naar content

Werken als waarnemend huisarts

Je kunt ook als zelfstandig ondernemer aan de slag als je huisarts bent. Of je nu net begint als waarnemend huisarts of juist al jaren zzp’er bent in de huisartsenzorg: het is belangrijk dat je een aantal zaken goed regelt. Is jouw samenwerkingsvorm haalbaar gezien de fiscale regels over zzp’en? Hoe bepaal je jouw tarief? Waar vind je waarneemklussen? En wanneer kun je beter een andere werkvorm overwegen? We zetten alles op een rij.

Wat moet je regelen als waarnemer

Als je aan de slag gaat als waarnemer, moet je onderstaande zaken regelen. Deze stappen én meer vind je ook allemaal in onze Waarneemgids.

  • Checklists: met de Checklist Waarnemen na de opleiding en Checklist Waarnemen en werken als hidha uit onze Waarneemgids kun je snel en zonder problemen aan het werk.
  • Administratie: als zelfstandig ondernemer moet je een administratie bijhouden. Onze leden krijgen flinke korting op een uitgebreide online boekhoudprogramma. Ook volg je bij ons een cursus boekhouden met korting. En ga je ergens aan de slag? Gebruik dan onze modelovereenkomsten, goedgekeurd door de Belastingdienst.
  • Pensioen en Verzekeringen: ben je een startende huisarts die begint met waarnemen? Bij Starten als huisarts vind je een aantal zaken die álle startende huisartsen moeten regelen, ongeacht de werkvorm die jij kiest. Denk aan registraties, verzekeringen en pensioen.
  • Tarieven: het waarneemtarief is vrij onderhandelbaar: praktijkhouder en waarnemer spreken dit onderling af. Met onze LHV-Rekenhulp waarneemtarief reken je het direct online uit.
  • Modelovereenkomsten: de Wet DBA wil schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie voorkomen, bij langdurig waarnemen in de huisartsenpraktijk. Neem het zekere voor het onzekere en lees je goed in en gebruik onze hulpmiddelen.

Combineren van zzp’en en loondienst

Wil je als waarnemend huisarts ook in loondienst werken? Of werk je al in loondienst en wil je (af en toe) waarnemen? Onze Keuzewijzers helpen u op weg bij een goede beslissing.

Werken in loondienst combineren met waarnemen

Wil je werken in loondienst combineren met waarnemen? Of wil je naast waarnemen ook een vaste dag in de week in loondienst werken? Dat kan, als je een paar extra zaken regelt. Gebruik deze LHV-checklist om eenvoudig de acties af te vinken.

Ledenvoordelen voor waarnemers

Onze vereniging komt op voor de belangen van ruim 14.000 huisartsen en huisartsen in opleiding. Als waarnemer heb je een Regulier lidmaatschap. Daarmee heb je toegang tot alle producten, adviezen en diensten exclusief voor onze leden. Zoals:

Ik heb besloten eerst een paar jaar te gaan waarnemen. Hopelijk kom ik dan iemand tegen om samen een praktijk mee te beginnen. Als het zover is, zal ik vast ook weer gebruik maken van het ondersteunings- en cursusaanbod van de LHV.

Jolien Huisman, aios huisartsgeneeskunde

Werk vinden als waarnemer

In onze Waarneemgids vind je een compleet en actueel overzicht van alle manieren om werk als waarnemer te vinden. Denk aan adviezen voor netwerken, websites van landelijke en regionale intermediairs, tips voor zoeken via social media en een overzicht van mogelijke werkterreinen. Ook lees je meer over waarnemen op een huisartsenpost.

WaarneemApp

De WaarneemApp is een gratis initiatief van meerdere huisartsen en bedoeld om het vinden en uitwisselen van diensten eenvoudiger te maken. LHV en WaarneemApp werken samen om het bereik en functionaliteit van dit platform verder te vergroten.

Praktijkmatch

En vergeet ook niet de LHV-praktijkmatch. LHV-leden kunnen gratis op vacatures reageren. In de Praktijkmatch vind je:

  • Praktijken die ter overname aangeboden worden
  • Praktijken die een nieuwe maat zoeken en
  • Praktijken die huisartsen voor meerdere dagen per week zoeken

Nascholing en netwerken

Door het volgen van nascholing blijf je bij in jouw vak én ontmoet je andere artsen. Bekijk het volledige aanbod voor waarnemers bij de LHV Academie.

Netwerken is belangrijk voor waarnemers, omdat je zo veel opdrachten binnen haalt. Doe mee aan onze Wagro cafés in de regio.

Wagro’s

De LHV is een vereniging van en voor alle huisartsen. We streven naar toegankelijke, herkenbare en benaderbare afdelingen waarin alle leden betrokken en vertegenwoordigd worden. Waarnemers en huisartsen in dienstverband die lid zijn van de LHV, worden ingedeeld in de afdeling behorende bij hun werklocatie. Binnen sommige afdelingen zijn wagro’s actief die zich specifiek richten op de waarnemende huisartsen en huisartsen in dienstverband binnen die afdeling. De precieze rol van een wagro kan verschillen per afdeling, afhankelijk van de lokale situatie en behoefte.

Neem voor meer informatie contact op met de betreffende afdeling.

Inspiratieverhalen voor waarnemers

Ze koos voor geneeskunde omdat ze mensen wilde helpen en het werd de huisartsenopleiding omdat ze álle aspecten van de

De ene waarnemend huisarts vindt het heerlijk om in verschillende praktijken voor een kortere tijd te werken, de andere wil