Spring naar content

Ouderenzorg

Goede zorg voor ouderen is in de meeste huisartsenpraktijken een groeiend onderdeel van het werk. Welke zorg kan jij als huisarts bieden  aan jouw oudere patiënten? Wanneer verwijs je door naar andere organisaties en specialisten? En wat doe je wel en niet voor ouderen in een zorginstelling? Op deze pagina vind je informatie, instrumenten en verhalen van andere huisartsen.

Huisartsenzorg voor ouderen

Er verandert veel op het gebied van de ouderenzorg. Veel ouderen blijven langer thuiswonen, waardoor zij langer dan vroeger een beroep doen op de huisarts. De zorgbehoefte onder ouderen is verschillend. Jouw patiënten in de praktijk kunnen dan ook variëren van vitale ouderen die alleen basiszorg nodig hebben, tot zeer kwetsbare, dementerende, of terminale ouderen met een complexe zorgvraag. 

Naarmate de patiënt kwetsbaarder wordt neemt jouw regierol als huisarts toe. Samenwerking met andere zorgverleners zoals wijkverpleging en de specialist ouderengeneeskunde is dan onontbeerlijk. De handreiking kwetsbare ouderen thuis biedt je handvatten voor een geïntegreerde aanpak van de zorg voor kwetsbare ouderen.

Uitgangspunt bij de vraag welke zorg je kunt leveren aan oudere patienten is of de zorg valt onder het basisaanbod huisartsenzorg of onder extra aanbod.

Als huisarts bied je ouderen, net als andere doelgroepen in je praktijk, medisch-generalistische zorg. Een groot deel van de zorgvraag vang je zelf op, met ondersteuning van de praktijkassistent en eventueel de praktijkondersteuner.

Daarnaast kan je er voor kiezen om extra aanbod te bieden aan ouderen. Dit extra aanbod kan bijvoorbeeld bestaan uit een zorgprogramma dat specifiek op ouderen is gericht (vaak door een POH  uitgevoerd). Dit model kan interessant zijn als je werkt in een wijk waar veel kwetsbare ouderen wonen. Uiteraard is het belangrijk dat de zorg die je binnen dit model biedt, jouw verantwoordelijkheid en expertise niet te buiten gaan. 

Huisartsenzorg in geclusterde woonvormen

Kwetsbare ouderen wonen in toenemende mate in een (commerciële) geclusterde (kleinschalige) woonzorginstelling.  De zorgbehoefte en zorgzwaarte van deze patiëntengroep stelt aanvullende eisen aan de expertise en kennis van jou als huisarts. Zowel op verpleegkundig, verzorgend en medisch vlak.

Om helderheid te bieden over de zorg die je wel of niet kunt bieden in deze woonvormen heeft de LHV de Leidraad Kleinschalige woonvormen ontwikkeld. Hierin staat welke zorg je kunt leveren en onder welke voorwaarden. Bij de Leidraad hoort ook een handelingsperspectief. Hierin staat een aantal veelvoorkomende situaties beschreven waarmee je als huisarts te maken kunt krijgen als je zorg levert in een geclusterde woonvorm

Samenwerking met andere professionals

Je hebt als huisarts een regierol als het gaat om de complexe medische problematiek van oudere patiënten. Jouw regierol is gericht op onderling afstemmen met andere betrokken artsen en hulpverleners.

Wat vindt de LHV?

Als LHV kijken wij kritisch mee met de politieke besluitvorming en wetgeving over ouderenzorg. Lees hier wat onze inzet is: 

  • Toename Wlz-thuis en beperking van recht op verblijf zorgt voor een grotere druk op de huisarts. Patiënten die Wlz thuis ontvangen, zijn aangewezen op de huisarts voor hun medisch generalistische basiszorg. Toename van het aantal thuiswonende Wlz-patiënten betekent dus meer druk op huisartsen en huisartsenspoedposten. Voor medische zorg die de huisartsenzorg overstijgt, moeten huisartsen 24/7 een beroep kunnen doen op specialisten ouderengeneeskunde, anders kunnen zij ook de huisartsenzorg niet leveren.
  • Thuis en in geclusterde woonzorgvoorzieningen is de benodigde zorg niet vanzelfsprekend geregeld zoals dat wel het geval is in verpleeghuizen. Denk hierbij aan verpleging en verzorging, coördinatie/case-management én medische zorg. Terwijl de patiënten grotendeels dezelfde zorgvraag hebben. Vaak wordt naar de huisarts gekeken om een grotere rol te spelen dan passend is. Voor de organisatie en kwaliteitsbewaking van niet- huisartsenzorg zijn huisartsen echter niet verantwoordelijk.
  • Goede huisartsenzorg bieden aan (kwetsbare) ouderen kan niet zonder dat er voldaan is aan randvoorwaarden. Zoals: voldoende tijd en middelen, goede samenwerkingsmogelijkheden met andere zorgverleners zoals (wijk)verpleging en de specialist ouderengeneeskunde en voldoende competent personeel binnen de praktijk en in het netwerk van zorgverleners rondom de patiënt.
  • Maak werk van de inzet van de specialist ouderengeneeskunde buiten het verpleeghuis, ook in de financiering. Een huisarts kan alleen verantwoordelijk zijn voor huisartsenzorg. Veel ouderen die thuis blijven wonen hebben echter gespecialiseerde zorg nodig. Daarom is in het convenant MGZ afgesproken dat voor deze patienten er 24/7 een specialist ouderengeneeskunde of arts VG 24/7 beschikbaar moet zijn voor overleg, consultatie en liefst medebehandeling. met de huisarts. Voor het overnemen van regie in de eerste lijn door de specialist ouderengeneeskunde is nog geen adequate financiering.
  • Meer regulering van kleinschalige (geclusterde) woonzorgvoorzieningen voordat bewoners zich inschrijven. Voor het ontwikkelen van deze wooninitiatieven is op dit moment voor de start geen vergunning nodig, waardoor zorgkantoren en zorgverzekeraars geen controle kunnen uitoefenen zoals in reguliere verpleeghuizen. Afspraken met (huis-)artsen en voldoende beschikbare verzorging en verpleging voordat patiënten komen wonen zou een minimale eis moeten zijn.
  • PGB niet geschikt voor geclusterde woonzorgvoorzieningen. Wij vinden het PGB ongeschikt als leveringsvorm voor geclusterde woonzorgvoorzieningen omdat toezicht op kwaliteit en doelmatige inzet van zorg onvoldoende is gewaarborgd. De patiënt (of diens vertegenwoordiger) is degene die het contract aangaat en dus toezicht moet houden op de kwaliteit van de zorg, omdat het zorgkantoor formeel geen contract heeft met de geclusterde (kleinschalige) woonzorgvoorziening. In de praktijk zien we dat dit niet goed werkt.

En download de infographic

Andere relevante informatie

  • Eerstelijnsverblijf

    Hier lees je alles over het ELV, welke rol jij als huisarts hebt en wat de regionale coördinatiepunten doen.

  • GZSP

    Lees wat geneeskundige zorg voor specifieke groepen (GZSP) is en wat er voor jou als huisarts is veranderd voor deze specifieke patiëntengroepen.

Wetten ouderenzorg

Welke wetten zijn van invloed op jouw werk als huisarts? We lichten het hier toe voor thema Ouderen.

De Wet langdurige zorg (Wlz) bekostigt zware, intensieve verpleegkundige zorg voor kwetsbare ouderen thuis en in instellingen.

Het CIZ verstrekt nieuwe indicatiebesluiten en herindicatiebesluiten van de patiënt aan jou als huisarts en brengt je daarvan op de hoogte via Zorgmail. Hoe het zit met declareren van Wlz-zorg, lees je op de pagina Declareren en tarieven.

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen. Je krijgt hier vaak vragen over van jouw patiënten en hun mantelzorgers. We adviseren u om uw patiënten hiervoor door te verwijzen naar de gemeente.

Als je in jouw praktijk patiënten hebt met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) kun je te maken krijgen met de wet rond ‘onvrijwillige zorg’. Deze wet regelt de voorwaarden waaronder tegen iemands wil in zorg verleend mag worden. Oók in de thuissituatie. Bij thema Onvrijwillige zorg lees je wat deze wet betekent voor jouw werk als huisarts en wat de LHV hierin doet.

Publicaties

Nieuws

De Handreiking Kwetsbare ouderen thuis uit 2021 is aangepast. In de wijk zijn inmiddels meer disciplines betrokken bij de integrale

De afgelopen weken was er veel aandacht en steun in de Tweede Kamer voor actuele huisartsendossiers. Er was onder andere

Op woensdag 16 oktober vindt het commissiedebat ouderenzorg plaats met minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Maeijer (Langdurige

Meer nieuws