Spring naar content

Wijkverpleegkundige en wijkteam

Je bent samen met de wijkverpleegkundige de spil voor ouderenzorg in de thuissituatie. Ook werk jij als huisarts samen met het wijkteam. Lees hier hoe.

De wijkverpleegkundige

Je bent samen met de wijkverpleegkundige de spil in de care (wijkverpleegkundige) en de cure (huisarts) voor de ouderen in de thuissituatie. De wijkverpleegkundige coördineert de benodigde zorg (care), stemt dit met jou af én met andere hulpverleners. Ook is hij of zij de schakel met het sociale wijkteam van de gemeente.

Samenwerking huisarts en wijkteam: wat is jouw rol?

Verbinding tussen jou als huisarts en het sociale wijkteam in uw gemeente is belangrijk, om een patiënt goed te kunnen helpen. Hiervoor hoef je geen zitting te nemen in het wijkteam. Eén vast aanspreekpunt vanuit de praktijk is wel belangrijk.

Om ervoor te zorgen dat je niet teveel tijd kwijt bent aan verschillende overlegstructuren en voldoende tijd hebt voor jouw patiënten, hebben wij aanbevelingen voor jou geformuleerd over samenwerking met wijkteams.

Do’s

  • Zorg dat je weet wat het wijkteam precies doet. In welke situaties kun je een patiënt naar het wijkteam doorverwijzen? Verleent het wijkteam vervolgens zelf hulp, of verwijst het jouw patiënt naar een ander, bijvoorbeeld maatschappelijk werk?
  • Stel één contactpersoon aan in jouw praktijk om een goede verbinding met het wijkteam te hebben.

Don’ts

  • Je hoeft geen plaats te nemen ín het wijkteam.
  • Geef alleen medische informatie als er een verzoek volgens de KNMG-richtlijnen wordt ingediend.

Bekijk ook

De notitie sociale wijkteams. In de notitie vind je alle informatie over de samenwerking in wijkteams.