Spring naar content

Preventie

Geïndiceerde en zorg gerelateerde individuele preventie behoort tot de kerntaken van de huisarts. In ruim de helft van de NHG-standaarden komen leefstijl en preventie aan de orde. De LHV maakt zich er sterk voor dat huisartsen hun kerntaken kunnen blijven uitvoeren. Daarnaast is de huisarts betrokken bij het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en voert de huisarts de griep- en pneumokokkenvaccinaties uit.

Huisartsen kunnen de Nederlandse bevolking zinnig en zuinig preventief onderzoek en advies bieden, dicht bij huis, in de eerste lijn. De wens is dat het gegeven advies een serieus vervolg krijgt. De eis vanuit de LHV en NHG is dat preventieactiviteiten wetenschappelijk onderbouwd zijn op effectiviteit en doelmatigheid en uitvoerbaar zijn in de huisartsenpraktijk.

Bevolkingsonderzoek

Wij zijn samen met het NHG betrokken bij landelijke bevolkingsonderzoeken, die door het RIVM worden gecoördineerd. Het gaat daarbij om de volgende bevolkingsonderzoeken:

Vaccinaties

De huisarts heeft een uitvoerende rol bij de griepvaccinaties (NPG: nationaal programma griepvaccinaties) en pneumokokkenvaccinaties (NPPV: nationaal programma pneumokokkenvaccinaties voor volwassenen). De huisarts heeft geen rol in de selectie van patiënten en uitvoering van de COVID-19-vaccinaties.

Lees meer over de verschillende zaken die bij de griep- en pneumokokkenvaccinaties komen kijken:

  • Declaratie en vergoedingen van vaccinaties. De vergoeding van de vaccinaties in het kader van het NPG en NPPV verloopt via de Stichting Nationaal Programma Griepvaccinaties (SNPG).
  • Voor de kosten die je declareert als de patiënt zelf om een griepvaccinatie of pneumokokkenvaccinatie vraagt (dus buiten het nationale vaccinatie programma om), gelden voor beide vaccinaties verschillende regels. Bekijk onze pagina Declareren en tarieven voor meer informatie en de tarieven voor de griep- en pneumokokkenvaccinatie.

Nieuws over vaccinaties

De overheid zet vol in op preventie. Met een veelheid van akkoorden probeert zij burgers ertoe te bewegen gezonder te

Op woensdag 14 december ging de Tweede Kamer met staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Maarten van Ooijen in

VWS-staatssecretaris Van Ooijen schetst in een brief aan de Tweede Kamer hoe hij de toekomst van het vaccinatiestelsel in Nederland

Op welke gebieden van preventie is de LHV actief?

De LHV participeert in landelijke projecten rond preventie samen met het NHG, Pharos, Trimbos en RIVM Centrum voor Gezond Leven. In het kader van het Nationaal Programma Preventie is de LHV betrokken bij programma’s vanuit de KNMG zoals Preventie op het werk en Preventie in de wijk.

Stoppen met roken

De LHV is vanuit het ondertekenen van het deelakkoord Roken van het nationaal preventieakkoord, lid van het partnership Stoppen met Roken.

Op weg naar een rookvrije generatie

Als lid van de Alliantie Nederland Rookvrij en het Partnership Stop-met-roken onderschrijven we de Zorgstandaard Tabaksverslaving 2019. Een programmatische aanpak van Stoppen Met Roken (SMR) valt onder de Zorgverzekeringswet. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in een regeling beschreven om welke prestaties het gaat. Ook is vastgelegd dat het om een vrij tarief gaat.

PrEP

In 2019 is een pilot gestart voor het preventief gebruik van hiv-remmers (PrEP) voor een periode van 5 jaar. In deze periode wordt PREP vergoed voor een hoogrisicogroep van mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen. Het ministerie van VWS heeft de PrEP-zorg belegd bij de GGD. De verstrekking en bijbehorende driemaandelijkse medische begeleiding voor PrEP-gebruikers wordt georganiseerd vanuit alle GGD-regio’s. In augustus 2024 loopt de periode van 5 jaar af en wordt deze zorg voortgezet.

Daarnaast kunnen huisartsen PREP-zorg bieden. De verstrekking van PrEP en de bijbehorende begeleiding zijn geen basishuisartsenzorg. Het bieden van PrEP-zorg vereist extra scholing en monitoring om het goed voor te kunnen schrijven. Deskundige huisartsen die kennis hebben genomen van de vigerende richtlijn kunnen ook PrEP voorschrijven. Structurele begeleiding waarbij aandacht is voor counseling en monitoring voorafgaand en tijdens het gebruik van PrEP is hierbij essentieel. Denk hierbij aan 4 keer per jaar controle.

Meer informatie over PrEP bij het NHG

KNMG

Voor preventieonderdelen die grotendeels buiten de zorg liggen of voor alle artsen relevant zijn, trekken we samen op met de KNMG.

Preventieprogramma’s en de rol van de huisarts

De kosten en werklasten van chronische ziekten en vergrijzing maken de zorg onbetaalbaar en onuitvoerbaar. De overheid probeert door een pakket van maatregelen vooral buiten de zorg, maar ook binnen de zorg hierop invloed uit te oefenen. Lees hieronder de verschillende programma’s en wat er van jou als huisarts in elk van de programma’s wordt verwacht.

De doelen in het akkoord richten zich op het jaar 2040: 

  • een rookvrije generatie
  • minder overgewicht (van 50% naar 38% van de volwassenen)
  • minder overmatig alcoholgebruik (van 8,9% naar 5%)

Stelling van de LHV en NHG:

  • onderschrijven het deelakkoord roken;
  • nemen deel aan het Partnership Stoppen met Roken en onderschrijven deZorgstandaard Tabaksverslaving.

Met het Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) bouwen rijksoverheid, gemeenten, zorgverzekeraars en GGDGHOR aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid en sociale basis. Hiervoor maken we afspraken vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid als rijksoverheid, gemeenten en zorgverzekeraars. Het GALA is daarmee voorwaardenscheppend voor andere akkoorden als het Integraal Zorg Akkoord (IZA).

Doelen

  • Terugdringen gezondheidsachterstanden in de eerste 1000 dagen.
  • Een gezonde sociale en fysieke leefomgeving.
  • Het versterken van de sociale basis.
  • Een gezonde leefstijl.
  • Versterking van de mentale gezondheid.
  • Vitaal ouder worden en langer meedoen.
  • Bijdrage aan de houdbaarheid van de zorg: preventie in het zorgstelsel.

Rol van de huisarts

  • Als onderdeel van een regionale/lokale keten wordt de huisarts 18 keer genoemd.
  • Met twee specifieke taken: (uitvoerende) taak bij valpreventie en signalerende taakbij financiële problemen

In het IZA deelakkoord 5 Gezond leven en preventieakkoord worden doelen en taken van de curatieve zorg beschreven wat betreft gezond leven en preventie met daarbij aandacht voor de volgende zaken:

  • De gezondheidsdoelen zoals opgenomen in het Preventieakkoord en de VWS- missie voor het Topsectorenbeleid op het terrein van:
    • rookvrije generatie, kansrijke start, overgewicht en obesitas, alcoholgebruik, gezonde voeding richtlijnen en beweegrichtlijnen, mentale gezonde generatie;
    • leven in goede gezondheid en terugdringen gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen (30%), afname ziektelast alsgevolg van ongezonde leefstijl en leefomgeving.
  • De volgende aanvullende meer specifieke doelen:
    • in 2030 is het aantal mensen dat professionele hulp zoekt voor depressieve klachten met 30% verminderd;
    • voor mentale gezondheid worden in 2022 gezondheidsdoelen geformuleerd in overleg met veldpartijen op basis van het plan van aanpak ‘mentale gezondheid: van ons allemaal’.

De rol van de huisarts

  • De preventieve rol van het hebben van een vaste huisarts wordt benoemd.
  • Verder is er aandacht voor MTVDP.

Missie van de Coalitie Leefstijl in de Zorg: de inzet op gezonde leefstijl maakt per
1 januari 2025 integraal onderdeel uit van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte (risicogroepen en patiënten). Het is daarmee een vervolg op deelakkoord 5 van het IZA

De coalitie leefstijl in de zorg focust op leefstijl in de context van contact tussen mensen met fysieke of mentale klachten/aandoeningen en hun zorgprofessionals in de curatieve zorg of met betrouwbare digitale bronnen (zoals Thuisarts, specifieke eHealth tools en websites van patiëntenverenigingen).

Rol van de huisarts

  • In 52 van de 100 NHG standaarden wordt aandacht besteed aan leefstijl.
  • Het NHG en de LHV worden genoemd als partijen waarmee gesproken is en alspartijen die in de programmaraad zitten. Concreet zal het NHG meedenken en schrijven aan richtlijnen en informatiemateriaal zoals voor Thuisarts.

Het WOZO-programma bestaat uit verschillende maatregelen, initiatieven en projecten gericht op het anders organiseren van de ouderenzorg.

Randvoorwaarden:

  • Samen vitaal ouder worden;
  • Sterke basiszorg voor ouderen;
  • Passende Wlz-zorg;
  • Wonen en zorg voor ouderen;
  • Arbeidsmarkt en Innovatie.

Rol van de huisarts

Geen specifieke.

Bekijk ook