
Wat moet je als huisartsenpraktijk doen voor een PGO-aansluiting?
Een PGO is een app of een website waarmee een patiënt de eigen medische gegevens vanuit verschillende zorgverleners kan verzamelen. Patiënten kunnen zelf kiezen welk PGO ze gaan gebruiken om inzage te krijgen in die gegevens die hun huisarts en hun andere zorgverleners van hen bijhouden. Alleen PGO’s die zijn goedgekeurd door MedMij kunnen toegang krijgen tot de gegevens die in de zorginformatiesystemen staan.
Per 1 juli 2024 moeten alle huisartsenpraktijken een PGO-aansluiting hebben om aan patiënten via een PGO (met MedMij label) inzage te geven in de medicatievoorschriften.
95% van de huisartsenpraktijken zijn via het programma OPEN klaar, mits ze op ZAL zijn aangesloten, voor de wettelijke verplichting om medicatievoorschriften te ontsluiten met een door de patiënt zelf uitgekozen Gezondheidsomgeving (PGO). Een klein deel van de praktijken voldoet nog niet.
Voor de groep huisartsen die nu starten om te voldoen aan de WEGIZ-AMvB ’Aanwijzen van het versturen van een recept door huisarts aan terhandsteller als aangewezen gegevensuitwisseling en beschikbaar stellen voor een persoonlijke gezondheidsomgeving’ leggen we op deze pagina uit hoe je dat doet.
PGO in de praktijk
VWS heeft in samenwerking met diverse partijen waaronder NHG en LHV onderstaande scholingsaanbod voor huisartsenpraktijken gemaakt.

In de implementatie: de DV(Z)A
We leggen je uit wat dit is, wat je als praktijk moet doen en hoe het zit met de kosten.
Patiënteninformatie over PGO’s
Patiënten kunnen komen met vragen over hun PGO. Als huisarts ontsluit je alleen de gegevens in een door de patiënt zelf gekozen PGO. Als patiënten over hun PGO vragen hebben, dan kun je verwijzen naar het PGO-informatiepunt.
PGO-informatiepunt
Het informatiepunt is bedoeld voor burgers en zorgprofessionals die vragen hebben of hulp nodig hebben bij het gebruik van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) en/of het aansluiten op MedMij.
Het PGO-informatiepunt is bereikbaar via 085-303 4959 op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur. Bel je buiten deze tijden, dan word je de volgende werkdag teruggebeld.
Nieuws
95% van de huisartsenpraktijken zijn via het programma OPEN klaar voor de wettelijke verplichting om medicatievoorschriften te ontsluiten met een
Heb jij meegedaan aan OPEN in de periode van 2019 t/m 2022? Dan heb je waarschijnlijk recht op compensatie van
Per 1 januari 2024 wordt het verplicht voor huisartsen om recepten elektronisch naar de apotheek te sturen. Vanaf 1 juli
Meer weten?
Heb je vragen? We staan je graag te woord!