HIS en patiëntendossiers
Met behulp van het Huisarts Informatie Systeem (HIS) houd je patiëntendossiers bij, plan je afspraken, schrijf je medicatie voor en declareer je bij zorgverzekeraars.
Het HIS heeft invloed op de kwaliteit van dossiervorming en zorgverlening. Het draagt bij aan een efficiënte organisatie van de zorg, aan goede service en bereikbaarheid en aan goede financiële afwikkeling en praktijkvoering.
Doorloop dus zorgvuldig het selectieproces voor jouw HIS. En ga bij praktijkovername niet zomaar door met het systeem van je voorganger. Maar kies voor een systeem dat bijdraagt aan een optimale praktijkvoering.
Daarbij is een goede beveiliging van patiëntgegevens essentieel. De Privacywet verplicht dat je systemen standaard privacy vriendelijk zijn ingesteld. Vraag bij de selectie van jouw HIS dus expliciet na of bij het ontwerp rekening is gehouden met de privacyregels.
HIS-wiki
De HIS-wiki is een verzameling bondige handleidingen voor het gebruik van verschillende HIS’en, exclusief voor onze leden. Zo leer je – als je als huisarts in een andere praktijk aan de slag gaat – snel de belangrijkste handelingen en tips & tricks. Vooral handig voor waarnemend huisartsen.
Modernisering en een keurmerk
Wij willen als LHV de huisartsinformatiesystemen verbeteren en moderniseren. Dat geldt ook voor het HAPIS voor de huisartsenposten en het KIS voor de ketenzorg. Het is belangrijk dat deze zogeheten XIS’en (overkoepelende naam voor huisartsen informatiesystemen) goed blijven aansluiten bij de huisartsenzorg. Daarom trekken we samen op met NHG en InEen, vanuit onze gezamenlijke visie op digitalisering.
Patiëntendossiers en de rechten van de patiënt
Digitaliseren patiëntendossiers
Mocht je patiëntendossiers moeten digitaliseren, dan moet je volgens de KNMG-richtlijn alle onderdelen volledig scannen en opslaan. Daarna mag je de originele documenten pas vernietigen. Dat geldt ook voor belangrijke documenten, zoals schriftelijke wilsverklaringen. Belangrijk is dat een scan een juiste en volledige weergave is van het originele document.
Bewaarplicht elektronische patiëntendossiers
Net als bij papieren medische dossiers ben je verplicht om elektronische patiëntendossiers twintig jaar te bewaren. Die termijn gaat in op het tijdstip waarop de laatste wijziging in het dossier is aangebracht. Na twintig jaar moet je de gegevens in beginsel vernietigen. Je kunt de gegevens echter langer bewaren, als dit op grond van ‘goed hulpverlenerschap’ noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als dat nodig is om goede continue zorg te kunnen blijven bieden.
Overdragen van patiëntendossiers
Als een patiënt wisselt van huisarts, bijvoorbeeld na een verhuizing, dan zorgt de oude huisarts dat het patiëntendossier veilig wordt overgedragen naar de nieuwe huisarts. Je leest er alles over bij Overdragen van patiëntendossiers.
Meer weten?
Je kunt bij ons terecht met algemene vragen over HIS’en. Johan Snijders, LHV-beleidsadviseur, staat je graag te woord.
Als je je afvraagt of jouw HIS en hardware goed beveiligd zijn, dan raden wij je aan hierover contact op te nemen met je leverancier.