Stoppen met je praktijk
Overweeg je te stoppen met je praktijk of heb je dit besluit al genomen? Dan komt er veel op je af: juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel. Wij nemen je mee in alle stappen die je moet zetten bij een praktijkstop. Zodat je patiënten ook na jouw vertrek een huisarts hebben en je met een gerust hart je praktijk kunt achterlaten.
Het is belangrijk om op tijd na te denken over stoppen met je praktijk. Het vinden van een opvolger en het regelen van praktische zaken duren vaak langer dan je denkt. Begin daarom minimaal één jaar, maar bij voorkeur twee jaar voordat je wilt stoppen. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet. Deze zijn uiteraard niet uitputtend en bovendien is iedere praktijk weer anders. Daarom raden wij je aan om je tijdens dit proces te laten bijstaan door een adviseur. Of neem bij vragen contact op met de LHV.
Twee verhalen uit de praktijk
Praktijkoverdracht
Een LHV-jurist en een bijna-stoppend huisartsenechtpaar vertellen wat er bij een praktijkoverdracht allemaal moet gebeuren. Les één: begin op tijd.
Mijn werk&ik
Na 34 jaar huisarts in Heemskerk te zijn geweest ging Ybo Schutte (64) dit voorjaar met pensioen. Hij wilde stoppen ‘op het moment dat hij het werk nog heel leuk’ vond en die luxe had hij.
Overlijden solo-praktijkhouder
Heb je te maken met een praktijkoverdracht naar aanleiding van het overlijden van een solopraktijkhouder? Bekijk dan goed waarmee je tijdens het declareren en het gebruiken van AGB-codes rekening moet houden. Dit zijn ook zaken die je zelf vooraf goed kunt regelen, zodat de praktijk niet in de problemen komt mocht je komen te overlijden.
Cursus Praktijkstop
Ben je van plan om binnen 2 jaar te stoppen met je praktijk? Volg dan de cursus Praktijkstop van de LHV Academie. Je krijgt uitgebreid advies en handvatten voor het nemen van de juiste beslissingen.
Nieuwe aanbieders in de huisartsenzorg: LHV-afwegingsinstrument
Het kan zijn dat je benaderd wordt door een nieuwe aanbieder binnen de huisartsenzorg die jouw praktijk wil overnemen. Wat kun je afwegen als je te maken krijgt met een dergelijk aanbod. Daarvoor zijn de kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg van belang, maar ook je eigen voorkeuren, ambities en visie op de huisartsenzorg.
Met het LHV-afwegingsinstrument loodsen we je door deze vraagstukken heen, zodat je op het eind de balans kunt opmaken: is dit een initiatief wat past binnen de waarden van de huisartsenzorg en die van jezelf of niet?
Meer weten?
Heb je meer vragen over praktijkstop? We staan je graag te woord.