Beheer van geneesmiddelen
Bij het beheer van geneesmiddelen zijn er belangrijke aandachtspunten.
Bewaren in de koelkast
Gedurende de opslag van de koel te bewaren geneesmiddelen moet je steeds kunnen terugvinden of de gewenste temperatuur gehandhaafd is gebleven. Hiervoor dien je, conform de LHV-norm voor apotheekhoudende huisartsenpraktijken, een registratie bij te houden van de temperatuur in de tijd (zie normeis 7.1.2.d)
Temperatuurlogger dagelijks controleren
De temperatuur dient te worden gevolgd en geregistreerd met een thermologger (bv. een Ice Spy of Lascar LSD (USB stick)). Stel de logger zo in dat de periode tussen de meetmomenten niet groter is dan 15 minuten. De temperatuurlogger geeft een signaal af (lampje, geluid, melding op het scherm, afhankelijk van model) indien de temperatuur buiten de wettelijke grenzen (2-8 graden Celsius) is geweest. Er dient dagelijks te worden gecontroleerd of de temperatuurlogger een signaal heeft afgegeven.
Formulier als hulpmiddel bij de registratie
Voor het registeren van deze dagelijkse controle en het noteren van de ondernomen actie bij een signaal, kun je het volgende formulier gebruiken: registratieformulier voor de koelkast.
Vervaldatum
In de apotheekhoudende huisartsenpraktijk mogen geen vervallen geneesmiddelen aanwezig zijn. Hiervoor werkt de praktijk met een vervaldatumsysteem. Daarin zijn alle geneesmiddelen, zelfzorgmiddelen en verbandmiddelen opgenomen en wordt met regelmaat de voorraad gecontroleerd. Sommige praktijken volgen vervaldata digitaal, maar handmatige controle is ook mogelijk. Artikelen die op korte termijn vervallen, worden gemarkeerd, bijvoorbeeld met een gekleurde sticker. Het advies luidt:
Voor het vastleggen van de vervaldatumcontroles kun je de vervaldatumlijst gebruiken.
Administratie
Van de inkoop en aflevering van Opiumwetartikelen moet een boekhouding worden bijgehouden, deze boekhouding mag ook digitaal worden vastgelegd. Uit de administratie moet direct af te lezen zijn hoe groot de voorraad aan Opiumwetmiddelen in de apotheek is.
Controle
De huisarts controleert ten minste eenmaal per jaar de administratie van en de voorraad aan Opiumwetartikelen, deze controles worden geregistreerd. Dit gebeurt doorgaans digitaal, maar op papier vastleggen is ook mogelijk. Een formulier voor het vastleggen van de boekhouding en de controles op Opiumwetartikelen is de Opiumregistratie. Deze vind je op deze pagina.