Huisartsenposten en SEH
Steeds meer huisartsenposten (HAP) werken intensief samen met de spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis. Samen biedt u acute zorg buiten kantooruren. Huisvesting en logistiek spelen hierbij een belangrijke rol. Advies nodig? LHV Bouwadvies helpt u graag.
U kunt LHV Bouwadvies inschakelen voor:
Programma van Eisen
Wilt u de kans op een succesvolle samenwerking tussen HAP en SEH vergroten? Een Programma van Eisen helpt om het overleg te structuren en dwingt om de samenwerking op dagelijks niveau te omschrijven. LHV Bouwadvies beschikt over een referentie-Programma van Eisen, gebaseerd op het hoofdmodel van de Huisartsenposten Nederland (VHN, onderdeel van InEen).
Verhuizen en verbouwen
Gaan HAP en SEH samenwerken, dan betekent dit meestal een verhuizing van de HAP. Soms is de post al op het ziekenhuisterrein gevestigd, maar is toch een verhuizing en vaak ook een (grondige) verbouwing nodig. Hoe ziet die eruit? Welke aspecten zijn cruciaal? Waarin verschillen de HAP en de SEH van mening? Ook hierbij is het Programma van Eisen een belangrijk instrument.
Varianten op hoofdmodel
In het hoofdmodel van Huisartsenposten Nederland is de HAP vóór de SEH geplaatst. De triage van zelfverwijzers vindt plaats op de HAP onder verantwoordelijkheid van de huisarts. HAP en SEH bemensen een gezamenlijke balie, maar hebben vervolgens hun eigen wachtkamers en werkwijze. Op dit hoofdmodel zijn meerdere varianten mogelijk, vaak ingegeven door regionale en zelfs lokale factoren. Het hoofmodel is in de praktijk vaak een groeimodel, waarbij de samenwerking in de loop van de tijd intensiever wordt.
Samengevat is het Programma van Eisen:
Meer weten?
Heeft u meer vragen over huisvesting voor huisartsenposten en SEH? Betty Notenboom en Sebastiaan Prause staan u graag te woord.