Spring naar content

Huisvestingsproblemen

Meer dan 3 op de 4 huisartsen hebben op de een of andere manier een probleem met huisvesting: te krap, te duur, ongeschikt. Dat moet anders, om te zorgen dat elke Nederlander een huisartsenpraktijk dichtbij heeft en houdt. We dringen aan op oplossingen voor geschikte en betaalbare huisvesting.

Steeds meer huisartsen melden ons dat zij problemen met hun huisvesting ervaren. Denk aan:

  • Geen praktijkruimte kunnen vinden of uitbreiding is niet mogelijk
  • Te hoge prijzen t.o.v. de vergoeding van de huisarts
  • Huurcontracten die opgezegd worden of alleen met forse prijsverhoging voortgezet kunnen worden
  • Gemeenten die onvoldoende maatschappelijk vastgoedbeleid maken
  • In nieuwbouwplannen wordt geen rekening gehouden met huisvesting voor huisartsen  

Praktijkteams worden ondertussen steeds groter, omdat huisartsen meer taken hebben gekregen. En voor een extra huisarts, aios en ondersteunend personeel heb je ook extra ruimte nodig.

Huisartsen lopen daardoor tegen hun grenzen aan bij het aannemen van personeel, opleiden van huisartsen en inschrijven van nieuwe patiënten. De signalen komen niet alleen uit de steden, maar uit het hele land. 

Ruimtegebrek in cijfers

Na vele signalen van huisartsen over deze toenemende problematiek deden we in het najaar van 2021 landelijk onderzoek onder de leden. Daaruit blijkt dat 77% van alle huisartsen nadelen ondervindt door ruimtegebrek.

52% heeft grote behoefte aan verbouwen of verhuizen, maar loopt  daarbij aan tegen deze belemmeringen:

  • Gebrek aan geschikte panden (45%). Huisvesting moet aan een aantal eisen voldoen om er goede zorg te kunnen leveren. Ook is het belangrijk dat een pand bereikbaar is voor mindervaliden en dat patiënten er, indien nodig, kunnen parkeren. 
  • Gebrek aan bouwgrond voor nieuwbouw (43%).  
  • Te hoge kosten (40%). Een beschikbare ruimte niet kunnen financieren vanwege de maximumtarieven, waarvan de huisvestingscomponent absoluut ontoereikend is voor de gangbare vastgoedprijzen.  
  • 43% vindt de praktijkruimte niet geschikt voor patiëntengroei
  • 40% kan door ruimtegebrek geen extra personeel opleiden of aannemen

Wat doet de LHV?

  • Om huisartsenpraktijken in de bestaande en nieuwe wijken te behouden en/of een plek te geven is een landelijke gezamenlijke aanpak nodig. We dringen bij de politiek en diverse partijen aan om te komen tot oplossingen voor geschikte en betaalbare huisvesting.  Want als er niets gebeurt dan dreigen op veel plekken de huisartsen uit de wijk te verdwijnen.  
  • De resultaten van het onderzoek gebruiken we voor de gesprekken met partijen die kunnen bijdragen aan toekomstbestendige en betaalbare huisvesting. 
  • Iedere LHV-afdeling heeft een regionale uitwerking van het onderzoek om te gebruiken in de lokale en regionale gesprekken, waaronder met de gemeente.
  • De LHV ondersteunt je met voorbeeldteksten bij het gebruik maken van het inspreekrecht bij je gemeente.
  • Voor huisartsen die een praktijkruimte zoeken, hebben we een stappenplan ontwikkeld: Stappenplan: Op zoek naar nieuwe praktijkruimte
  • We hebben, samen met het ministerie van VWS, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, InEen, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de handreiking ‘Huisvesting huisartsen en gezondheidscentra’ opgesteld. Deze is bedoeld om huisartsen te ondersteunen bij de zoektocht naar geschikte huisvesting, onder meer door samenwerkingspartners (zoals gemeenten en zorgverzekeraars) te informeren over wat zij voor huisartsen kunnen doen. 
  • Heb je al een ruimte op het oog? Neem contact op met LHV-Bouwadvies om je onafhankelijk en deskundig te laten bijstaan bij onder meer het opstellen van een Programma van Eisen, een haalbaarheidsonderzoek en een adviesplattegrond.
Klik op de afbeelding om in te zoomen

Bekijk alle uitkomsten in Zorgen over huisvesting huisartsenpraktijken

Waarom huisartsen helpen?

Huisartsen hebben hulp nodig bij het vinden van passende huisvesting want zij werken in een gereguleerde markt, al hebben ze officieel de naam ondernemer te zijn. Zij zijn daardoor niet vrij in het bepalen van hun tarieven en kunnen te hoge huisvestingskosten niet simpelweg compenseren door tarieven te verhogen.

Huisartsen zijn gebaat bij toegang tot maatschappelijke huur of andere constructies die de vastgoedprijs betaalbaar maken. Ook helpt het als er expliciet ruimte voor huisartsen wordt ingecalculeerd bij het opstellen van (gemeentelijke) bouwplannen. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld kijkt vooruit en plant ruimte voor huisartsen in.

De gemeente Rotterdam probeert op haar beurt huisartsen te helpen door referentiewaarden voor nieuwbouw op te stellen, waarin rekening wordt gehouden met huisartsenzorg. Ook neemt de gemeente deel aan het H-team 010, een huisvestingsloket waar Rotterdamse huisartsen terecht kunnen met uiteenlopende vragen. Naast de gemeente hebben de zorgverzekeraar en de LHV-afdeling zitting in het H-team. Lees hier het nieuwsbericht van de LHV afdeling Rotterdam.

De gemeente Haarlem heeft een subsidieregeling opgezet om huisartsen te helpen met het verkrijgen van praktijkruimte. De gemeente stelt tot en met 2027 per jaar €100.000,- beschikbaar en hanteert een maximum van €75.000,- per huisarts. De gemeente Haarlem geeft aan dat zij geen wettelijke verplichting heeft maar vanwege het maatschappelijke belang inspringt. Ook rekent de gemeente nadrukkelijk op medewerking van zorgverzekeraars om huisartsen aanvullend financieel te steunen. Ga naar de subsidieregeling van de gemeente Haarlem.

Werkt je voor een gemeente en wil je meer inzicht in de financiële ruimte van huisartsen? Neem dan contact met ons op.

De tijdlijn

24 februari 2020

Brandbrief naar de gemeente

LHV-huisartsenkring Rotterdam schrijft een brandbrief naar de gemeente. Het AD schrijft daarover.

1 maart 2020

Artikel De Dokter

Huisartsenpraktijk in centrum wordt onbetaalbaar

3 april 2021

Onderzoek AT5

Onderzoek van regionale omroep AT5 onder 60 Amsterdamse huisartsen.

1 juli 2021

Interviews onderzoek

Met interviews brengen we in beeld hoe groot het probleem landelijk en regionaal is.

1 september 2021

Enquête onder leden

Als aanvulling op het onderzoek in juli zetten we een enquête uit onder de LHV-leden.

31 januari 2022

Resultaten onderzoek

77% van de huisartsen ervaart nadelen van de huisvesting van hun praktijk. Dat blijkt uit het landelijke LHV-onderzoek

7 februari 2022

Veel media-aandacht

De uitkomsten van ons onderzoek halen vele media. Het helpt ons om het probleem op de agenda te zetten.

 

24 maart 2022

Minister erkent problemen

Minister Kuipers reageert op kamervragen die naar aanleiding van het onderzoek zijn gesteld. Lees het bericht

20 oktober 2022

Politiek wil oplossingen

Tijdens het begrotingsdebat was huisvesting één van de belangrijke huisartsenonderwerpen waar over gesproken werd. Lees het bericht

1 april 2023

Inbreng op de Wet regie volkshuisvesting

Inbreng op de Wet regie volkshuisvesting: de LHV schreef een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken met de oproep om óók de eerstelijnszorg mee te nemen bij plannen voor volkshuisvesting. Lees het bericht.

6 april 2023

Onvoldoende aandacht in wetsvoorstel

Wij vinden dat er onvoldoende aandacht is voor huisvesting eerstelijn. En geven dit als reactie op de internetconsultatie. Lees het bericht

5 juli 2023

Debat eerstlijnszorg

De minister erkent dat betaalbare huisvesting een probleem is en onderzoekt de mogelijkheden voor ruimere financiering. Onze inspanning om het probleem op de agenda te zetten, loont. Meer over onze inzet en het debat.

25 juli 2023

Huisartsenthema’s voor verkiezingen

LHV, VPH, NHG en InEen hebben alle politieke partijen gevraagd om in hun verkiezingsprogramma aandacht aan onze sector te besteden. Lees het bericht.

5 december 2023

Publicatie handreiking

Naar de handreiking

18 januari 2024

Publicatie Stappenplan

Bekijk het stappenplan

13 februari 2024

Brief aan informateur

Brief aan de informateur: het oplossen van huisvestingsproblematiek was de eerste randvoorwaarde waar we aandacht voor vroegen.

16 mei 2024

Brief voor het Commissiedebat eerstelijnszorg

Brief voor het Commissiedebat eerstelijnszorg: in onze inbreng voor dit debat hebben we gevraagd om te onderzoeken of huisartsen gebruik kunnen maken van het Waarborgfonds Zorg. Bekijk het bericht.

5 november 2024

Inbreng Comissiedebat eerstelijnszorg

Wij hebben de minister opnieuw gevraagd om het oprichten van een apart waarborgfonds voor huisartsen te onderzoeken. Dit hebben wij als inbreng voor het Commissiedebat eerstelijnszorg van 7 november 2024 ingestuurd.

Bekijk ook

Uit De Dokter

  • ‘Samenwerking met gemeenten noodzakelijk’

    Meer dan drie op de vier huisartsen heeft op de een of andere manier een probleem met huisvesting: te krap, te duur, ongeschikt – noem maar op. Met die alarmerende onderzoeksuitkomst zoekt de LHV samenwerking met gemeenten.

  • Gemeenten maken zich sterk voor huisvesting huisartsen

    Steeds meer gemeenten zijn zich bewust van huisvestingsproblemen bij huisartsen. Waar ze een paar jaar geleden vooral wezen op de eigen verantwoordelijkheid van de huisarts als ondernemer, zien ze nu ook een rol voor zichzelf. Gemeenten kunnen niet alle problemen oplossen, maar ze kunnen zich wél actief inspannen als huisartsen dreigen vast te lopen in de vastgoedmarkt. Dat vinden wethouders Diana van Loenen (Haarlem) en Eelco Eerenberg (Utrecht), die met collega’s de publiciteit zochten.

Nieuws

De afgelopen weken was er veel aandacht en steun in de Tweede Kamer voor actuele huisartsendossiers. Er was onder andere

In het commissiedebat eerstelijnszorg op 7 november in de Tweede Kamer vroegen veel Kamerleden aandacht voor de uitdagingen waar de

Geef huisartsen de waardering die zij verdienen en biedt inwoners de huisartsenzorg in de wijk waar zij recht op hebben.

Meer nieuwsberichten
Vraag direct advies aan onze bouwadviseur bouwadvies@lhv.nl of 085 - 04 80 111