Klachtenwet voor waarnemend huisartsen
Als waarnemend huisarts ben je volgens de Klachtenwet verplicht om de volgende zaken regelen.
Welke regels van de Klachtenwet voor jou gelden hangt af van het soort overeenkomst dat je hebt:
Type 1: een overeenkomst voor incidentele, ANW of duurwaarneming
Als waarnemend huisarts ben je volgens de Klachtenwet ook een zorgaanbieder. Daarom moet je in principe individueel aan de verplichtingen van de wet voldoen. Dit is echter niet in het belang van de patiënt en de zorgaanbieder. De patiënt ziet jou als onderdeel van de praktijk waar je werkt.
Daarom hebben wij met de ministeries van VWS en Financiën en de Belastingdienst afgesproken dat je als waarnemer de procedures van de praktijk kunt volgen. Behalve bij vast waarnemerschap volgens overeenkomst praktijkmedewerking, zie het kader verderop op deze pagina.
Bij dit type overeenkomst gelden voor jou de volgende verplichtingen:
Sluit je aan bij een geschilleninstantie
Je moet je zelfstandig aansluiten bij de geschilleninstantie zodat eventuele claims niet ten laste komen van de praktijk waar je werkt. Dit is jouw ‘bewijs van ondernemerschap’ waarmee je aantoont zelf het risico op zich te nemen. Je kunt zich hier aansluiten bij de geschilleninstantie voor de huisartsenzorg.
Houd een Kwaliteitsregister bij
Je moet ook zelf een overzicht bijhouden van incidenten, calamiteiten en klachten die betrekking hebben op jouw handelen of nalaten. Dit overzicht moet je tenminste 5 jaar bewaren en na uiterlijk 2 jaar anonimiseren. Het bijhouden hiervan kan je ook helpen reflecteren op eigen handelen, bijvoorbeeld in toetsgroepverband.
Type 2: vaste waarnemer met overeenkomst voor praktijkmedewerking
Ben je een vaste waarnemer en werkzaam op basis van een overeenkomst voor praktijkmedewerking in de praktijk? Dan moet je een eigen klachtenregeling hebben en moet je je ook zelfstandig aansluiten bij een geschillencommissie. We adviseren je dit te regelen via dezelfde organisatie als de praktijkhouder. Ben je op andere basis werkzaam? Dan volg je de klachtenregeling van de praktijk.
Bij dit type overeenkomst gelden voor jou de volgende verplichtingen:
Meer weten?
Heb je meer vragen over de klachtenwet voor waarnemend huisartsen? Onze juristen staan je graag te woord.