Tijd voor een extra vraag
Omdenken, alles nét even anders doen dan normaal. Huisarts Frank Greeven en zijn team pakken het op meerdere fronten anders aan: ze werken met een 15-minutenspreekuur, een physician assistant neemt taken over van de huisarts en doktersassistenten doen de wondverzorging. De huisarts krijgt hierdoor tijd voor de meer complexe vragen.
Huisarts Frank Greeven
Vivaldi Gezondheidscentrum in Oldenzaal
2 praktijken, 5.300 patiënten, 2 fte huisartsen
Wat is jullie oplossing?
“De beste oplossing krijg je door ‘om te denken’. Tijdens het kerstuitje in 2016 heb ik gezegd: we gaan het volgend jaar anders doen. Laten we een 15-minutenspreekuur instellen en kijken wat dat oplevert. De assistentes kregen het wel even benauwd. Zouden ze alle patiënten wel kwijt kunnen? Maar het bleek verrassend goed uit te pakken. Er is veel meer rust gekomen.
Voor een deel van de patiënten heb je 15 minuten nodig, anderen zijn na 5 of 10 minuten klaar. Als je een paar minuten over hebt, is dat geen verloren tijd. Ik overleg even met de assistentes of de aios, pleeg een telefoontje of regel een doorverwijzing.
Daarnaast hebben we een aantal taken gedelegeerd. Twee van onze assistentes hebben een spreekuur-ondersteunende opleiding gedaan en nemen onder meer de wondverzorging over. Daarnaast hebben we een physician assistent (PA). Ze werkte voorheen als POH-diabetes en longziekten bij ons en volgt nu de opleiding voor PA. Zij ziet alle patiënten, behalve die met psychische of gynaecologische problematiek of complexe klachten. Zo nodig overlegt ze met ons en aan het eind van de dag nemen we de patiënten nog even door.
Het is bijzonder te zien dat werk dat we voorheen zelf deden nu zo zorgvuldig door de PA wordt gedaan. Dat vind ik geen bedreiging voor ons vak. Wij krijgen als huisartsen meer tijd voor de ingewikkelde dingen. Bovendien moeten we wel aan dit soort oplossingen denken, want we zien om ons heen dat er een tekort aan huisartsen ontstaat. Praktijkverkleining is in Twente geen oplossing. Wij hebben meer aan extra ondersteunend personeel.”
Beter in één keer goed dan in twee keer
Wat levert het op?
“Het 15-minutenconsult geeft de tijd om nog eens een extra vraag te stellen, zoals: hoe is het eigenlijk thuis? Er zijn zoveel factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een klacht. Als je maar 10 minuten hebt en de wachtkamer vol zit, ga je onwillekeurig sneller iets voorschrijven of verwijs je eerder door. Maar heb je de patiënt dan echt geholpen? Mijn stelregel is nu: beter in één keer goed dan in twee keer. Uiteindelijk bespaar je daarmee ook tijd.
Onze nieuwe aanpak levert iedereen iets op. Mijn collega en ik hebben meer werkplezier. Patiënten merken dat het spreekuur veel beter op tijd loopt. Soms sta ik een patiënt al in de wachtkamer op te wachten. Voor assistentes is de werksfeer ook prettiger geworden.
Per saldo draaien we niet minder consulten. Ik begin ’s morgens een kwartier eerder en aan het eind van de dag doe ik er nog wat extra. Als de assistente het nodig vindt dat ik iemand zie, dan regelt ze dat. Het spreekuur duurt dus wat langer, maar omdat ik veel zaken tussendoor regel, ben ik toch op dezelfde tijd klaar als voorheen. Met minder stress.”
Is het een structurele oplossing, ook financieel?
“Voor de verlenging van consulten heb ik de zorgverzekeraar niet nodig gehad, omdat we nog evenveel consulten draaien. Maar het zou beter zijn als de NZa of de zorgverzekeraar een 15-minutenconsult naar waarde zouden belonen. De inzet van de physician assistent kost ons nu geen geld, omdat ze nog in de opleiding zit. Wij krijgen een vergoeding omdat we haar begeleiden. Als ze na dit jaar klaar is met de opleiding, wordt dat anders. Maar we gaan zeker door, want dankzij de PA is ons werk een stuk leuker geworden.”
Streven naar structurele oplossingen
- De LHV pleit voor een uitbreiding van de pilots zoals gestart door zorgverzekeraars VGZ en Eno, waarin langere consulten worden gecompenseerd door de inzet van extra huisartsencapaciteit. De pilots zijn bedoeld om bewijs te verzamelen voor het bieden van structurele oplossingen, door overheid en zorgverzekeraars ondersteund. Meer informatie leest u in de Pilot in regio Gorinchem.
- De physician assistant heeft dezelfde medische bevoegdheden als de verpleegkundig specialist. Hij of zij heeft een hbo-opleiding in de zorg (bijvoorbeeld fysiotherapie of verpleegkunde), gevolgd door een masteropleiding van 2,5 jaar. De physician assistant verricht enkel medische taken, geen verpleegkundige. Het gaat daarbij om specifieke taken in een deelgebied, bijvoorbeeld kleine chirurgische ingrepen.
- Bekijk het volledige competentieprofiel van de physician assistant.
- Voor informatie over het opleiden, in dienst nemen en financieren van een physician assistant of verpleegkundig specialist verwijzen wij u naar de stichting KOH.
- De LHV is van mening dat de inzet van een physician assistant of verpleegkundig specialist kostendekkend moet zijn voor een huisartsenpraktijk.
Meer tijd voor de patiënt
Deze pagina is onderdeel van het thema Meer tijd voor de patiënt. Hier vind je inspiratie, praktische voorbeelden en een stap-voor-stap handreiking om zelf met een pilot aan de slag te gaan.