Spring naar content

Stap 2: Op zoek naar een praktijkopvolger

Direct betrokkenen weten inmiddels dat je wilt stoppen met je praktijk. Tijd om op zoek te gaan naar een opvolger. Maar hoe vind je nu een geschikte kandidaat? Waar moet je op letten bij de kennismakingsgesprekken? En hoe kom je tot een overnameovereenkomst?

Stel een praktijkprofiel op

Bij het zoeken naar een opvolger is het de moeite waard om een praktijkprofiel op te stellen. Hierin zet je de specifieke kenmerken van jouw praktijk. Handig voor de vacaturetekst én je mogelijke opvolger. In het profiel zet je bijvoorbeeld:

  • Soort praktijk (solo, duo, HOED, gezondheidscentrum)
  • Omvang van de praktijk (klein, gemiddeld of groot)
  • Ligging van de praktijk (stad, randstad of buitengebied)
  • Huisvesting (huur of koop)
  • Patiëntenpopulatie (zoals ouderen of chronisch zieken)
  • Personeel (welke medewerkers in welke functie)

Werving voor een apotheekhoudende praktijk

Zoek je een opvolger voor jouw apotheekhoudende praktijk? Zet dit dan duidelijk in het praktijkprofiel. Ook kan het handig zijn dat je in de vacature vermeldt dat er geen extra opleidingseisen zijn om als apotheekhoudende huisarts aan de slag te gaan.

Zoek een opvolger

Nadat je je praktijkprofiel hebt opgesteld en de waarde van de praktijk is vastgesteld kun je op zoek gaan naar een opvolger. Mogelijk werkt er bij jou al een hidha, waarnemer of huisarts in opleiding die jouw praktijk graag wil overnemen. Is dit niet het geval? Dan kun je op andere manieren op zoek naar een opvolger.

Hoe doe je dat?

Op de LHV Praktijkmatch kun je een vacature plaatsen van je praktijk. Naast een omschrijving kun je ook foto’s en documenten zoals een plattegrond toevoegen. Collega-huisartsen kunnen via de website rechtstreeks reageren op jouw vacature.

Plaats de vacature voor jouw praktijk bijvoorbeeld ook in tijdschriften die veel door huisartsen worden gelezen. Zoals ons tijdschrift De Dokter en Medisch Contact van de KNMG. Ook kun je bij de Hagro navragen of zij nog potentiële kandidaten weten. Bijvoorbeeld een waarnemend huisarts die graag wil overnemen, maar niet terecht kan binnen de praktijk waar hij of zij werkt.

Voor het vinden van een goede opvolger is het belangrijk om eerst de kennis en vaardigheden te beschrijven die de nieuwe kandidaat moet bezitten. Zo kun je gericht naar geschikte kandidaten zoeken.

Voer de overnamegesprekken

Is een huisarts binnen je praktijk geïnteresseerd om deze over te nemen? Of hebben zich kandidaten gemeld via de vacature? Dan kunnen de eerste gesprekken worden gevoerd. Bespreek de wensen en mogelijkheden van de potentiële opvolger(s). Komen deze overeen met je wensen en de mogelijkheden die jouw praktijk biedt?

We raden je aan om directe collega’s te betrekken bij deze gesprekken. Denk aan je collega-huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten. Zij gaan immers in de toekomst met je opvolger samenwerken. Bovendien is het voor je potentiële opvolger belangrijk om een goed beeld te krijgen van de (werk)omgeving van de praktijk. Ben je aangesloten bij een Hagro? Laat je potentiële opvolger hier dan ook kennismaken.

Intentieovereenkomst

Heb je een kandidaat gevonden die serieus overweegt om jouw praktijk over te nemen? Stel dan samen een intentieovereenkomst op. Maak hierin bijvoorbeeld afspraken over een ‘snuffelperiode’, het tijdspad, het vervolg van de onderhandelingen en de overdracht. Je bent daarmee niet gebonden aan de overname. Wél zijn de verwachtingen zo voor allebei helder. Dat voorkomt teleurstellingen. Als LHV-lid kun je de intentieovereenkomsten gebruiken die we hebben opgesteld.

Teken de overname-overeenkomst

Je bent eruit: je hebt een opvolger gevonden! Tijd om met elkaar de overnameovereenkomst op te stellen en te ondertekenen. Als LHV-lid kun je gebruik maken van onze voorbeeldovereenkomsten voor praktijkoverdracht. Pas de overeenkomst aan naar jouw situatie en laat deze checken door één van onze juristen. Schakel bij een complexere overname, bijvoorbeeld van een apotheekhoudende praktijk, een praktijkadviseur in met ervaring in de huisartsenzorg.

Nagekomen baten
Het is mogelijk dat er na de overdracht nog nagekomen baten (nabetalingen) worden verrekend, bijvoorbeeld voor doelmatig voorschrijven. Wij raden je aan om met je opvolger afspraken te maken over deze gelden en dit op te nemen in de overeenkomst van praktijkoverdracht. Informeer ook bij je zorgverzekeraar hoe het zit met doorlopende modules en afspraken die gemaakt zijn, waarvan de uitkering pas aan het eind van het jaar plaatsvindt.

Verkoop apotheekgedeelte

Wil je alleen jouw huisartsendeel overdragen of lukt het niet om een huisarts te vinden die apotheekhoudend wil worden? Dan kun je je apotheekgedeelte ook aan een openbare apotheker verkopen.

• Houd er rekening mee dat bij verkoop aan een openbare apotheek dit hoogstwaarschijnlijk consequenties heeft voor sommige van je medewerkers. Informeer je medewerkers dus op tijd zodat zij elders werk kunnen vinden.

• Let er bij het verkopen van je apotheek ook op dat patiënten altijd vrije apotheekkeuze hebben. Je kunt je patiënten dus niet verplichten om hun medicatie bij deze openbare apotheek op te halen.

• Geef aan Farmatec door dat je stopt als apotheekhoudend huisarts.
Wil de kopende partij jouw oude recepten, dagrapporten en signaallijsten niet (al dan niet in digitale vorm) overnemen? Dan heb je de wettelijke plicht deze zelf 20 jaar te bewaren. Dit mag ook digitaal.