Verzet tegen lastenverzwaring door Wtza
Als LHV hebben wij ons, verenigd in de Eerstelijnscoalitie, vanaf de eerste aankondiging van de wet verzet tegen de toename van administratieve lasten die de invoering van de Wtza met zich meebrengt. En met succes. Zo zal met ingang van 2025 de jaarverantwoording teruggebracht worden tot enkele vragen voor micro-aanbieders en gaat de grens voor intern toezicht naar 50 zorgverleners.
Onze bezwaren
Als coalitie hebben we vanaf het allereerste uur onze zorgen geuit over het nut en de noodzaak van de gegevensuitvraag in het kader van de jaarverantwoordingsplicht. We zijn van mening dat de verantwoordingseisen disproportioneel zijn voor kleine zorgaanbieders in de eerstelijn en bovendien niet het door de overheid gewenste resultaat zullen hebben. Wel voorzagen we dat de eisen zouden leiden tot toename van de administratieve lasten en daarmee ten koste gaan van de kostbare tijd voor de patiënt. En dat de verplichting tot het aanstellen van intern toezicht zou leiden tot overwegingen of keuzes in de praktijkorganisatie die de patiëntenzorg niet ten goede komen.
Onze acties
In de loop van de jaren hebben we verschillende acties ondernomen om onder de aandacht te brengen wat de gevolgen zijn voor de groeiende administratieve lastendruk van huisartsen en andere eerstelijnszorgaanbieders. Zo hebben we in 2022 een alternatief voorstel voor de jaarverantwoordingsplicht bij VWS en NZa op tafel gelegd, in 2023 het narratieve onderzoek Stop de stapeling gepubliceerd en hebben we in 2024 een Politiek Café georganiseerd waar eerstelijnszorgaanbieders, politici en stakeholders met elkaar in gesprek gingen over de groeiende administratieve lastendruk en hoe deze te verminderen. Ook hebben we brieven gestuurd aan de Tweede Kamer en de informateurs, waarin we pleitten we voor een uitzonderingspositie voor de eerste lijn. En zijn we in gesprek gegaan met stakeholders en ambtenaren.
Lees meer over onze acties in het blog van Margriet Niehof (Adviseur Public Affairs en lobbyist bij de LHV)
Ook vanuit het veld was er veel verzet tegen de Wtza-verplichtingen. Zo heeft de petitie ‘Stel de huisarts vrij van de Wet Toetreding Zorgaanbieders’ die huisarts Arno Krijgsman in mei 2023 startte veel teweeg gebracht. De petitie is bijna 4.000 keer ondertekend en door Arno Krijgsman op 6 september overhandigd aan minister Helder. Dit heeft de bezwaren vanuit het veld goed op de kaart gezet.
Wat hebben we bereikt?
Veel! Zo wordt de jaarverantwoordingsplicht voor micro-zorgaanbieders teruggebracht naar enkele vragen en zal de getalsgrens voor de verplichting intern toezicht in te richten verhoogd worden van 25 naar 50 zorgverleners.
De successen op een rij:
Waar zetten we ons nog voor in?
De Eerstelijnscoalitie blijft zich inzetten voor vermindering van stapeling van administratieve lasten als gevolg van wetgeving. Hierbij richten we ons op bestaande wetgeving en wetten die nog in ontwikkeling zijn.
Over de Eerstelijnscoalitie
De Wtza heeft grote gevolgen voor jou als huisarts en voor andere zorgverleners in de eerste lijn. Daarom hebben wij als LHV onze krachten gebundeld in de Eerstelijnscoalitie (ELC).
De Eerstelijnscoalitie (ELC) bestaat uit acht eerstelijnsorganisaties: KNMP (apothekers), KNMT (tandartsen), KNOV (verloskundigen), LHV (huisartsen), LVVP (vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten), NVM (mondhygiënisten), NVvP (podotherapeuten) en ONT (tandprothetici).
Nieuws
Vanaf 1 januari 2025 is de pauzeknop niet meer van toepassing voor de openbare jaarverantwoordingsplicht. Ook gaat vanaf deze datum
De LHV is verheugd over de voorgenomen verhoging van de getalsgrens voor intern toezicht. In onze reactie op de internetconsultatie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangegeven af te zien van een aanvullende vragenlijst bij de jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders. Dit betekent
Meer nieuws
Thema Wtza
Deze pagina is onderdeel van het thema Wtza. Deze wet regelt aan welke eisen álle zorgaanbieders moeten voldoen voordat ze zorg mogen verlenen. We leggen uit hoe deze wet invloed heeft op jou als huisarts.